To je to što me zanima!

Sabor je optužio banke da jedino one zarađuju u krizi

Banke u prvoj polovici 2009. ostvarile operativnu dobit od 4 mld. kn, što je povećanje za gotovo 11 % u odnosu na isto razdoblje 2008., rekla je Jelaš
Vidi originalni članak

Žestoke kritike na račun banaka i njihovog ponašanja u krizi stigle su i od SDP i od HDZ-a.
- Dok se gospodarstvu i građanima smrknulo, bankama je i dalje relativno dobro. Poslovne banke i dalje kapitaliziraju krizu - izjavila je u saborskoj raspravi Nadica Jelaš (SDP). Kako bi potkrijepila tezu navela je podatak HNB-a da su banke u prvoj polovici 2009. ostvarile operativnu dobit od četiri milijarde kuna, što je povećanje za gotovo 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. Banke nije štedio ni Gordan Marić (HDZ). Upitao je što se događa u Hrvatskoj kada suprotno ekonomskim zakonitostima kamatna stopa u uvjetima recesije raste.
- Očito da banke u ovim najtežim vremenima za gospodarstvo, kalkuliraju, špekuliraju i vrlo često zlorabe svoj privilegirani položaj - kazao je Marić.
Banke je prozvao da nisu servis gospodarstva iako je pravilo u cijelom svijetu. Predložio je češći i izravniji nadzor poslovnih banaka od strane Hrvatske narodne banke. SDP je u raspravi hvalio HNB-a koji je kažu svojim mjerama spriječio da gospodarski pad ne bude još i veći, ali prozivali su Vladu da je svojim mjerama poput harača i većeg PDV-a samo pogoršala ionako tešku situaciju u zemlji.
- HNB je u recentnoj situaciji hrvatskom gospodarstvu doslovno bila pojas za spašavanje, a Vlada mlinski kamen oko vrata - slikovito je pojasnila Jelaš (SDP). U HDZ-u kažu da se HNB ponašala kao dijagnostičar, bez konkretnih mjera.

BEBIĆ ODGODIO RASPRAVU SDP-A O NELIKVIDNOSTI
Predsjednik Sabora, Luka Bebić razljutio je u srijedu SDP odgodom rasprave o njihove dvije interpelacije. Bebić je zastupnike izvijestio da će se o tome raspravljati kasno poslijepodne 'ako budu u stanju ili ako bude dovoljno vremena'.
Zastupnici su ipak poslijepodne raspravljali o utjecaju Vlade na smanjene nelikvidnosti u državi. Upozoravaju da u posljednih 18 mjeseci nelikvidnost raste. Ističu i da je stanje u državi alarmantno napominjući da neplaćanja ugrožavaju gospodarstvo. U prosincu prošle godine nenaplaćeni računi iznosili su 27 milijardi kuna. SDP traži od Vlade da osigura podmirenje obveza iz proračuna u roku od 30 dana, a državnih i javnih poduzeća u roku od 60 dana. Također traže da članove Nadornih odbora državnih i javnih poduzeća obveže da utvrde odgovornost Uprava zbog kašnjenja u podmirenju obveza te da se pokrene postupak njihovog razrješenja. U ime kluba HDZ-a nitko se nije javio za raspravu, a oporbenjacima je rijetko iz klupe replicirao samo Goran Marić (HDZ). Za oporbu je to dovoljan znak koliko je vladajućima stalo do ove teme.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • svi_smo_doma 24.02.2010.

    Rekoh\' već jednom i ponovit\' ću - banke su najveći lopovi, kad svi propadaju, one ostvaruju dobit!

  • klaus1 24.02.2010.

    Papa Štrumph,čista PETICA ZA KOMENTAR!!!

  • damok 24.02.2010.

    Šta ovaj vepar bebić još radi u saboru?

Komentiraj...
Vidi sve komentare