To je to što me zanima!

'Presudu je potvrdila gospođa Sovjetka. Ne znam joj prezime'

Imali smo dva ekstremna zahtjeva pri izradi nacrta izmjena. Prvi je dekriminalizirajte sva kaznena djela protiv časti i ugleda, a drugi ne dirajte ništa, kazao je Miljenić
Vidi originalni članak

U Saboru se raspravljalo o izmjenama Kaznenog zakona, a dio zastupnika tražio je da se iz Zakona u potpnosti izbriše kazneno djelo sramoćenja. 

Uz preciznije definiraje sramoćenja u Zakon se uvodi nezastarijevanje teških ubojstava, niža vrijednost bagatelnih kaznenih djela, a kao novo kazneno djelo uvodi se psihičko zlostavljanje u obitelji

Izmjene Zakona donose i strože kazne za pokušaj podmićivanja saborskog zastupnika, a ministar Orsat Miljenić je pojasnio da nije u redu da se ono blaže kažnava nego mito ministara. Kada je riječ o odredbi vezanoj za sramoćenje, ministar pravosuđa je napomenuo da su pri izradi nacrta imali dva ekstremna zahtjeva. Prvi je dekriminaliziranje svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, a drugi da se ništa ne dira.

- Vjerujemo da moraju ta djela ostati u zakonu, ali moramo ispraviti nejasnoće i naglasak staviti na zaštitu slobode izražavanja, djelovanja u javnom životu - rekao je ministar.

Kazneno djelo uvrede i klevete ostaje isto, a uvodi se oblik teškog sramoćenja. Ipak, sramoćene se neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu, a o tome će odlučivati sud.

Marasović: Osuđen sam jer sam govorio istinu

Dujomir Marasović (HDZ) otkrio je da je osuđen jer je javno iznio istinu:

- Ja sam u ovoj državi prije dvije godine osuđen jer sam gospodinu direktoru, ravnatelju Splitskog kazališta gospodinu Mucalu rekao da je bio pripadnik KOS-a Kontra obavještajne službe. Pokazao sam vam njegovu knjižicu gdje to piše i to je potvrdio na sudu kao svjedok član KOS-a, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Splita Čurković. I sudac je dionio presudu da sam ja rekao istinu, ali me isto osudio na 15.000 kuna. U drugostupanjskom postupku gosođa Sovjetka, ne znam joj prezime, ali ime sam joj dobro zapamtio, također je potvrdila tu presudu - ispričao je Marasović.

Ministar mu je uzvratio da je kažnjen po starom zakonu koji se sada mijenja. Iako nije želio ulaziti u konkretan slučaj. No Marasoviću je uzvratila Ingrid Antičević Marinović (SDP).

- Ne znam o čemu se radilo u vašem slučaju, ali iz onog što se da naslutiti jest da ste vi raspolagali nekim dokumentom koji političar, zastupnik nije mogao biti u posjedu. Pa dobro ste i pošli jer se moglo postaviti pitanje kako ste vi uopće došli do takvog dokumenta - rekla je.

Kada je u pitanju izjednačavanje kazni za zastupnika i ministre kada je riječ o mitu, a dokažu li se sumnje podmićenima prijeti od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

- Pitam se tko će i je li ikad pokušao podmititi zastupnika? Podmićuju se zastupnici. Ali tko podmićuje zastupnike? Jedni druge. To je dio političke nekulture u Hrvatskoj, sposobni su se smatrali oni koji su zastupnike, češće vijećnike i jeftinije podmićivali što novcem, što položajima, što radnim mjestima za rođake i prijatelje. Međutim tko će izvan političke sfere podmićivati zastupnika? Nitko pametan jer od toga ne može imati nikakve koristi ili zanemarive - kazao je Vukšić i ustvrdio da je prava vlast s druge strane Markovog trga.

Reagirao je predsjedavajući Josip Leko i intervenirao na tvrdnje zastupnika da nema razloga da se korumpira ili utječe na zastupnika.

- Nitko u Hrvatskoj nije donio niti jedan zakon osim Sabora. Njegova uloga nije tako mala. Time je utjecaj na vaše ponašanje i odlučivanje zaista vrlo vrijedno pratiti. Nemojte se pozivati na to da zastupnici ne odlučuju ništa i da na ništa ne utječu. Nemojte samo marginalizirati ili minimizirati ulogu parlamenta - rekao je Leko.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Mladen Kozic 25.09.2014.

    Izgleda da gospodin Vikelič ne zna ili se pravi da ne zna kako se podmičuju zastupnici u saboru ,to mu mogu odmah reći digni ruku za ovaj program koji ne vladine udruge predlažu za uzvrat ćeš dobiti 10 % pse postavlja pitanje dali oni koji pišu zakone su toliko nesposobni da trebaju i nevladine udruge da koregiraju zakone ,izgleda da je to točno ,a samim tim i žalosno ,jer ukoliko nevladine udruge žele pisati zakone neka oforme stranku pa će biti u saboru i davati amandmane

  • SAINT 25.09.2014.

    Sutkinja Režić Sovjetka je jedna tužna priča, njenog oca ustaškog satnika nakon rata partizani ubili , a ona i majka završili na ulici. Majka da ne umru od gladi udala se za pravoslavnog popa Režića koji je maloj prominia ime i odgojia je turbojugoslavenski . I ona danas sudi u Hrvatskoj zemlji zbog koje je njen otac smaknut , a ona je zbog odgoja očuha mrzi.

  • vidum 25.09.2014.

    Psihičko nasilje u obitelji "postaje kazneno djelo". Znači li to da će žena koja rodi dijete začeto u preljubu i donese ga mužu da ga hrani, završit u bajbukani?

Komentiraj...
Vidi sve komentare