Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

'Presudu je potvrdila gospođa Sovjetka. Ne znam joj prezime'

Imali smo dva ekstremna zahtjeva pri izradi nacrta izmjena. Prvi je dekriminalizirajte sva kaznena djela protiv časti i ugleda, a drugi ne dirajte ništa, kazao je Miljenić

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
37 komentara

U Saboru se raspravljalo o izmjenama Kaznenog zakona, a dio zastupnika tražio je da se iz Zakona u potpnosti izbriše kazneno djelo sramoćenja. 

Uz preciznije definiraje sramoćenja u Zakon se uvodi nezastarijevanje teških ubojstava, niža vrijednost bagatelnih kaznenih djela, a kao novo kazneno djelo uvodi se psihičko zlostavljanje u obitelji

Izmjene Zakona donose i strože kazne za pokušaj podmićivanja saborskog zastupnika, a ministar Orsat Miljenić je pojasnio da nije u redu da se ono blaže kažnava nego mito ministara. Kada je riječ o odredbi vezanoj za sramoćenje, ministar pravosuđa je napomenuo da su pri izradi nacrta imali dva ekstremna zahtjeva. Prvi je dekriminaliziranje svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, a drugi da se ništa ne dira.

- Vjerujemo da moraju ta djela ostati u zakonu, ali moramo ispraviti nejasnoće i naglasak staviti na zaštitu slobode izražavanja, djelovanja u javnom životu - rekao je ministar.

Kazneno djelo uvrede i klevete ostaje isto, a uvodi se oblik teškog sramoćenja. Ipak, sramoćene se neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu, a o tome će odlučivati sud.

Marasović: Osuđen sam jer sam govorio istinu

Dujomir Marasović (HDZ) otkrio je da je osuđen jer je javno iznio istinu:

- Ja sam u ovoj državi prije dvije godine osuđen jer sam gospodinu direktoru, ravnatelju Splitskog kazališta gospodinu Mucalu rekao da je bio pripadnik KOS-a Kontra obavještajne službe. Pokazao sam vam njegovu knjižicu gdje to piše i to je potvrdio na sudu kao svjedok član KOS-a, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Splita Čurković. I sudac je dionio presudu da sam ja rekao istinu, ali me isto osudio na 15.000 kuna. U drugostupanjskom postupku gosođa Sovjetka, ne znam joj prezime, ali ime sam joj dobro zapamtio, također je potvrdila tu presudu - ispričao je Marasović.

Ministar mu je uzvratio da je kažnjen po starom zakonu koji se sada mijenja. Iako nije želio ulaziti u konkretan slučaj. No Marasoviću je uzvratila Ingrid Antičević Marinović (SDP).

- Ne znam o čemu se radilo u vašem slučaju, ali iz onog što se da naslutiti jest da ste vi raspolagali nekim dokumentom koji političar, zastupnik nije mogao biti u posjedu. Pa dobro ste i pošli jer se moglo postaviti pitanje kako ste vi uopće došli do takvog dokumenta - rekla je.

Kada je u pitanju izjednačavanje kazni za zastupnika i ministre kada je riječ o mitu, a dokažu li se sumnje podmićenima prijeti od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

- Pitam se tko će i je li ikad pokušao podmititi zastupnika? Podmićuju se zastupnici. Ali tko podmićuje zastupnike? Jedni druge. To je dio političke nekulture u Hrvatskoj, sposobni su se smatrali oni koji su zastupnike, češće vijećnike i jeftinije podmićivali što novcem, što položajima, što radnim mjestima za rođake i prijatelje. Međutim tko će izvan političke sfere podmićivati zastupnika? Nitko pametan jer od toga ne može imati nikakve koristi ili zanemarive - kazao je Vukšić i ustvrdio da je prava vlast s druge strane Markovog trga.

Reagirao je predsjedavajući Josip Leko i intervenirao na tvrdnje zastupnika da nema razloga da se korumpira ili utječe na zastupnika.

- Nitko u Hrvatskoj nije donio niti jedan zakon osim Sabora. Njegova uloga nije tako mala. Time je utjecaj na vaše ponašanje i odlučivanje zaista vrlo vrijedno pratiti. Nemojte se pozivati na to da zastupnici ne odlučuju ništa i da na ništa ne utječu. Nemojte samo marginalizirati ili minimizirati ulogu parlamenta - rekao je Leko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message