To je to što me zanima!

Sabor o poboljšanju uvjeta na poslu za trudnice, kao i dojilje

Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu kojim bi se trebali poboljšati sigurnost i zdravlje trudnih, ali i radnica koje doje
Vidi originalni članak

Zastupnici u Hrvatskom saboru zasjedanje su u četvrtak u 9.30 sati nastavili raspravom o izmjenama Zakona o zaštiti na radu. Sukladno direktivama EU ovaj Zakon propisuje poboljšanje sigurnosti i zdravlja trudnih radnica, kao i radnica koje su nedavno rodile ili doje na radnom mjestu. 

U tom smislu poslodavci će biti obavezni prilagoditi uvjete i mjesto rada te radnog vremena, a zdravlje i sigurnost žena zaštitit će i promjenom poslova. Tako te radnice neće smjeti raditi poslove koji ugrožavaju njihov ili život i zdravlje djeteta, a posljedica prilagodbe uvjeta i mjesta rada ne smije utjecati na plaću. 

Odluku o tome koji su poslovi odgovarajući, kao i o opasnostima ili štetnostima koje bi mogle utjecati na sigurnost radnica donosit će specijalist medicine rada.

- Ovu zemlju kosi bijela smrt. U svim velikim gradovima, u svim gradovima u urbanim sredinama posebno svake godine više ljudi umire nego što ih se rađa - upozorio je Petar Baranović (HNS). Stjepan Milinković (HDZ) zamjerio je Baranoviću što se nije posebno osvrnuo na žene u poljoprivredi, u ruralnim područjima. Baranović mu je odgovorio kako ne radi razliku između žena na ruralnim i urbanim područjima.

"Moja pokojna mater je bila poduzetnik, a poduzetnik sam i ja"

Đuro Popijač (HDZ) zamjerio mu je, jer je optužio privatni sektor i poduzetništvo za probleme demografije u RH.

- Pored svih optužbi koje je aktualna vlast i svi vi ovdje koji ovdje i zastupate aktualnu vlast pridružujete se dakle i dodajete još jednu optužbu na račun privatnog poduzetništva, a to je diskriminacija ženama, majkama, trudnicama i optužujete ih za demografiju. Zar vam nije bilo dosta u ovoj godini sve što ste učinili i sav ovaj nasrtaj koji ste učinili na privatno poduzetništvo i na gospodarstvo - pitao je Popijač te dodao kako nije protiv implementiranja svih onih obveza koje se odnose na zaštitu na radu, na zaštitu radnika i radničkih prava.

Baranović mu je brzo vratio.

- Moja pokojna mater je bila poduzetnik i ja sam poduzetnik, kao takav sam došao u politiku. Svoj prvi pečat sam otvorio s 19 godina i isplatio prve plaće zaposlenicima. To ne morate znati, ali ste naravno u svojoj maniri podmetanja namjerno izgleda prečuli i previdjeli da sam govorio o dijelu poduzetnika - opravdao se HNS-ovac.

Umjesto o zaštiti na radu, raspravljali o televiziji

Umjesto  Umjesto o zaštiti na radu, rasprava je ubrzo otišla u krivom smjeru - raspravljalo se o tome tko se u raspravu uključuje dok traje prijenos sjednice na HRT-u, a tko tijekom cijelog dana, i nakon što prijenos prestane. Sve je počeo Silvano Hrelja govoreći u ime Kluba HSU-a.

- Ova rasprava dokazuje da je magična moć televizije. Da se raspravljalo sinoć poslije 20 sati o ovom zakonu rasprava bi vjerojatno bila završena za pola sata. Međutim, sada o pet članaka zakona raspravljamo već drugi sat - primijetio je Hrelja.

Dujomir Marasović (HDZ) to mu je zamjerio.

- Ne mogu reći da ste me povrijedili, ali ste me razočarali i rastužili. Dinamiku ove rasprave proglasili ste posljedicom naše želje da kažemo nešto na televiziji. O čemu vi govorite? Je li vama išta jasno? Ovo je tema toliko važna, ovo je conditio sine qua non hrvatskog naroda i hrvatsko društva - poručio je Marasović. Sličnog je mišljenja bio i Stjepan Milinković, koji je malu prisutnost zastupnika u sabornici u kasne sate pripisao manjku koncentracije.

Hrelja je potom, u svoju obranu, iznio Marasovićevu statistiku.

- Gledao sam vašu statistiku. Vi niste imali nijednu raspravu izvan televizijskog prijenosa. Dakle, to potvrđuje ono što sam rekao - zaključio je Hrelja.




Idi na 24sata

Komentari 10

  • zng108 09.12.2012.

    dali mi moze netko odgovoriti na moj problem sta i kako,tri godine vodim sud sa bivsom firmom,radio sam i toj firmi 15 godina i dobio otkaz,vlasnik firme nije ni isplatio otpremninu ja sam ga dao na sud on je dosao na sud i prihvatio nagodbu koju smo svi potpisali sud mu je odredio rok za isplatu otpremnine on to nije napravio vec se sud nastavio i vec tri godine su prosle nista se nije promjenilo sud ce kao u ovrhu samo neznam kad jer to ide jako sporo a on radi s tom firmom voza dzipa i smije mi se u lice ili je mozda rjesenje uzeti pistolj pa mu ga ugurati u usta mozda tad isplati otpremninu

  • vekavac 06.12.2012.

    Gospodo zastupnici naš zakon je i do sada bio dobar ali nikada nije zaživio.Zanima me dali čitate novine jer svako malo možete pročitati "trudnica dobila otkaz" .Pitam vas dali st potjerali te svoje korumpirane inspektore da vide što se dešava sa dotičnom trudnicom.Najveće rak rana su inspektori jer su svi kupljeni .Koliko god ih je došlo u firmu gdje radim gazda ih je kupio i još se time hvali pred radnicima .Najšikaniranija skupina radnika su sezonci.Imate slučaj gdje sa pojedinim inspektorom iziđe u javnost i onda ga za kaznu postave na bolje mjesto.

  • soso0015 06.12.2012.

    pa sto ovi pricaju svaka trudnica kod nas normalno dobija otkaz i to je to osim onih politicki uhljebljenih a te ionako nista ne rade.kada budu rigorozne kazne za poslodavce koji zenu nakon porodiljnog ne vrate na posao u zakonu nema tu srece a rigorozna kazna od nekoliko stotina tisuca kuna da se razumijemo a ne opomena za nesavjesno odnosenje prema tim zenama

Komentiraj...
Vidi sve komentare