To je to što me zanima!

Sabor potvrdio gospodarski sporazum s Kanadom (CETA)

Iako su sporazum u raspravi podržavale dvije najveće stranke HDZ i SDP, žestoke su kritike dolazile iz Živog zida. U glasovanju saborski zastupnici Mosta nisu željeli sudjelovati
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinskog sporazuma (CETA) s Kanadom kojim bi se trebao stvoriti međunarodni pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa.

Sporazum koji je jučer i jutros izazvao burnu raspravu i niz stanki potvrđen je sa 103 glasa "za", tri suzdržana i dva "protiv", dok je Most uoči samog glasovanja najavio kako neće glasovati u znak prosvjeda jer je uskraćeno pravo na demokratsku raspravu.

Iako su sporazum u raspravi podržavale dvije najveće stranke HDZ i SDP, žestoke su kritike dolazile iz Živog zida, koji je tvrdio da će Hrvatska prihvaćanjem sporazuma "imati arbitražu svaki dan", da se njime stvara paralelni pravni sustav, dopušta nekontroliran uvoz GMO-a i sl.

Predstavnici predlagatelja uvjeravali su pak kako bi građani i poduzeća s obje strane Atlantika trebali uskoro uživati u prednostima koji donosi taj sporazum, a kada CETA stupi na snagu, gotovo sav hrvatski izvoz u Kanadu bit će oslobođen carina.

Sabor je potvrdio i desetak drugih međunarodnih sporazuma i ugovora, kao što su Sporazum o gospodarskom partnerstvu EZ i Srednje Afrike, Ugovor Vlade RH i Poljske o zaštiti klasificiranih podataka...

U drugo čitanje poslan je niz zakona, među kojima i onaj o sprječavanju pranja novca, stambenom potrošačkom kreditiranju, sprječavanju nepoštene trgovačke prakse, zaštiti životinja...

Most odbio sudjelovati u glasovanju o predloženom zakonu o koncesijama i CETA-i

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević Lesandrić poručila je u petak, na početku glasovanja u Hrvatskom saboru, kako Most neće sudjelovati u glasovanju o zakonu o koncesijama te trgovinskom sporazumu (CETA) s Kanadom zbog "odbijanja prava na demokratsku raspravu".

"Vi se danas borite protiv naroda koji je bio prisiljen doći na Markov trg i ujedinio otoke, obalu, poljoprivrednike", prozvala je Ninčević vladajuće.

"Javna rasprava o CETA-i pridonijela bi da se hrvatski poduzetnici, poljoprivrednici i drugi stručnjaci pripreme za njegovu punu primjenu te se na taj način ostvari cilj tog međunarodnog ugovora", istaknula je.

Ispred zgrade na Markovu trgu poslijepodne se okupila nekolicina prosvjednika "Pokreta otoka" koji su nosili ručnike i transparent s natpisom "Čujete li svoje otoke" te tablice s imenima otoka – Kaprije, Cres, Biševo, Vis...

"Ne odustajemo od zahtjeva da se Zakon o koncesijama pošalje u treće čitanje. Nije to samo stvar obale nego cijele Hrvatske. Takav način da se ujutro odluči da danas zakon ide u glasovanje dovoljno govori o njemu", poručila je Antonija Dobrota iz Pokreta otoka.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • cimerrr 01.07.2017.

    SDP i HDZ kao prst i nokat! Krajnje je vrijeme da se udruže u koaliciju. Pa kad padnu,da padnu oba i da napokon postanemo suverena država.

  • OrcaPerestrojka 30.06.2017.

    Novoodbjegla gospoda iz Kanade žele za sitne novce uživati u kvalitetnim proizvodima iz Domovine. Ma zahebi malo !

  • NEO 23 30.06.2017.

    život rađa se na istoku smrt dolazi sa zapada

Komentiraj...
Vidi sve komentare