To je to što me zanima!

SAD podigao optužnice protiv Huaweija: 'Krali su tehnologiju'

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima
Vidi originalni članak

SAD je podigao niz optužnica protiv kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija i njegove financijske direktorice Meng Whazou.

Tvrtka je, između ostalog, optužena za financijske prevare, ometanje istrage te krađu tehnologije od američke podružnice T-Mobilea, javlja BBC

I Huawei i Whazou odbacili su sve optužbe.

Meng je, na zahtjev SAD-a, prošli mjesec uhićena u Kanadi pod optužbom da je kršila sankcije protiv Irana. 

- Sjedinjene Države će započeti proces službenog izručenja Meng iz Kanade, rekao je prije nekoliko dana kanadski ambasador u SAD-u što je potez koji će dodatno otežati odnose s Kinom.

U intervjuu za kanadski za Globe i Mail, ambasador David Macnaughton prenio je da je SAD najavio Kanadi da traži njezino izručenje, no nije rekao kada će SAD zahtjev i podnijeti. Rok za zahtjevom izručenja je 30. siječnja, 60 dana otkako je Meng završila u pritvoru 1. prosinca u Vancouveru.

Meng je oslobođena uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače.

Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Kina je u prošli utorak upozorila da su Kanada i SAD u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručenju. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying to je poručila na redovnom sastanku s novinarima te je ponovila poziv Kanadi da oslobodi Meng.

Svatko tko bi pošteno procijenio došao bi do zaključka da je Kanada pogriješila u svojim postupcima, dodala je glasnogovornica.

'Razočarani smo jer je SAD odlučio podići tužbu'

- Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u SAD-u uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao i sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi, poručili su iz Huaweija u utorak.

Povlači li se Huawei sa zapada?

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima.

Huawei je pod nadzorom zapadnih vlada koje strahuju da bi se njegovi proizvodi mogli koristiti za špijunažu. Liang Hua je u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao kako bi tvrtka koju vodi mogla preseliti svoju tehnologiju u zemlje „u kojima su dobrodošli”.

Također je naglasio da Huawei slijedi regulatorna pravila svugdje gdje posluje.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • suncemojemajo 29.01.2019.

    Nisam mislio kupit mob od Huaweia ali baš sad hoću.

  • jo2hn8ny 29.01.2019.

    Ova im je dobra : "Krali su tehnologiju". Ništa oni nisu krali, nego su jednostavno kupovali tehnologiju od korumpiranih radnika i političara, kao i Rusi.

  • 29.01.2019.

    Nista cudno jer su prije par mjeseci zatvorili kcer vlasnika Huaweia i optuzili je za kradju ali se tada digla citava kina na noge te stala u obranu svoje tvrtke...ovom teroru bi se trebalo stati na kraj...zasto ne pokusaju Rusija,Kina i EU udarit sankcije Amerikancima zbog toga sto je Trump izasao iz sporazuma o klimatskom zagrijavanju,oni mogu radit sta pozele..

Komentiraj...
Vidi sve komentare