To je to što me zanima!

SAD radi na izvlačenju srušenog kineskog špijunskog balona. Kina: 'Naštetili ste odnosima'

Peking je prosvjedovao zbog tog poteza, ustvrdivši da je riječ o civilnom balonu koji je skrenuo sa smjera, a u nedjelju je uložio službenu pritužbu američkom veleposlanstvu u Kini
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države rade na izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.

Američki vojni zrakoplov oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor kod Aljaske.

"Naša mornarica trenutno provodi operaciju izvlačenja, a Obalna straža pomaže u osiguravanju područja i održavanju javne sigurnosti", rekao je general Glen VanHerck, zapovjednik Zapovjedništva zračne obrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

IZBIO I POŽAR Ukrajinski dužnosnik: U Harkivu je raketa pogodila stambenu zgradu. Poznate zasad 3 žrtve

Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila "vrijedne" obavještajne podatke proučavajući balon.

KINA LJUTA: 'PRETJERALI STE' Što nakon rušenja balona? 'Čini se da je imao opremu za nadzor, sve će nam pokazati krhotine!'

Predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.

DANIMA JE ČEKAO SAD: Republikanci kritiziraju Bidena jer je odugovlačio s rušenjem kineskog balona

Peking je prosvjedovao zbog tog poteza, ustvrdivši da je riječ o civilnom balonu koji je skrenuo sa smjera, a u nedjelju je uložio službenu pritužbu američkom veleposlanstvu u Kini.

"Akcije Sjedinjenih Država ozbiljno su utjecale i naštetile naporima i napretku obiju strana u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa od sastanka na Baliju", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng u pritužbi, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Mislio je na samit između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u studenome.

Peking, kako se dalje navodi, "pozorno prati razvoj situacije" i "zadržava pravo na daljnje potrebne reakcije".

Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor "sasvim slučajno", što američki dužnosnici odbacuju. 

Sjedinjene Države rade na pronalaženju i izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Cipelcug 06.02.2023.

    Ne kontam, zašto kinezi nisu vratili balon na teritorij Kine?? 

Komentiraj...
Vidi sve komentare