To je to što me zanima!

SAD su našoj policiji poklonile opremu za otkrivanje zračenja

Hrvatska je dobila dva mobilna laboratorija u kojima će se ispitivati prisutnost radioaktivnog ili nuklearnog materijala, te trogodišnje održavanje, a hrvatski stručnjaci će dobiti i obuku
Vidi originalni članak

Hrvatska policija u srijedu je od Sjedinjenih Američkih Država preuzela dva vozila - mobilna laboratorija u kojima će se ispitivati prisutnost radioaktivnog ili nuklearnog materijala.

Uz donaciju, kako je pojasnio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ide i obuka hrvatskih stručnjaka, ali i trogodišnje održavanje doniranih vozila i opreme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potpisnik donacije vrijedne gotovo pola milijuna dolara s američke strane bio je zamjenik ravnatelja Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park, a uz dužnosnike hrvatskog MUP-a i policije primopredaji je nazočio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Robert Kohorst.

Donirana vozila, ističu u MUP-u, bit će raspoređena u Protueksplozijske službe zagrebačke i splitsko-dalmatinske policijske uprave.

- Za nas je ovo vrlo vrijedna oprema, ne samo zbog cijene već i stoga jer se radi o najsofisticiranijoj opremi koju vlada SAD-a daje svojim strateškim partnerima - kazao je Božinović.

Dodao je i da je posebno zadovoljan brzinom suradnje između dviju zemalja koja uzima maha kada je u pitanju sigurnost.

Zamjenik ravnatelja američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Brent Park naglasio je kako rade na stvaranju globalne mreže partnera kako bi se detektirala prisutnost radioaktivnog i nuklearnog materijala i na taj način održala sigurnost u svijetu. Kazao je i da je Hrvatska jedan od najsposobnijih članova tog kluba.

U MUP-u ističu da je ovo treća donacija SAD-a u posljednjih deset mjeseci. (jć)

Idi na 24sata

Komentari 10

  • tonkica_palonkica 10.10.2019.

    imate vi radioaktivnost s bliskog istoka svaki dan sve goru i opasniju, time se vi bavite nemojte se pravit ludi

  • blanjalica 10.10.2019.

    Da to nije prethodnica za njuškanje oko budućeg, eventualnog odlagališta radioaktivnog otpada??? Kao malo ćete se vozikat, uređaji će šnjofat, ali ko za vraga često će se vrtit u području odlaganja.....sve mi smrdi na to....

  • smijeh 10.10.2019.

    Da nam Ameri nepoklanjaju nis nebi imali 😂😂😂 sposobni smo ajme majko 😂😂😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare