To je to što me zanima!

SAD su primjer kako populizam lako može pogaziti demokraciju

Zemlja koja je godinama bila primjer naprednog i stabilnog, uspjela je doći u stanje potpune podijeljenosti i srlja u nasilje i nerede. A to može zahvaliti Donaldu Trumpu
Vidi originalni članak

SAD će teško izbjeći sukobe na ulicama i pitanje je samo koliko će oni trajati, koliko će biti intenzivni i hoće li uspjeti iz temelja urušiti institucije ili će 270 godina demokratske tradicije ipak prevladati.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u Americi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zemlja koja je godinama bila primjer naprednog i stabilnog, uspjela je doći u stanje potpune podijeljenosti i srlja u nasilje i nerede. A to može zahvaliti Donaldu Trumpu. I dokaz je koliko je populizam opasan kad se godinama zalijeva. Počne kao borba za nacionalne interese, isticanje ponosa, pa polako prelazi u to da samo jedan čovjek to može osigurati, da bi zatim evoluirala u to da su svi koji se suprotstavljaju tom čovjeku neprijatelji zemlje. A neprijatelji se služe prevarom, tehnologijom i imaju pomoć prodanih medija. Zato borba s njima treba biti žestoka kako bi se spasila zemlja.

Upravo to se događa u SAD-u, gdje Trump očito ne planira priznati izbore. Kad je on vodio, sve je bilo regularno, kad vodstvo gubi, onda je to prevara. A zemlju treba zaštititi od onih koji je na prevaru žele oteti. Sljedeći korak je oružje. Naoružavaju se u Americi svi. Svatko ima svoj strah s obje strane. Dovoljan je jedan metak da pokrene spiralu nasilja. Kako se to moglo dogoditi Americi? Pa isto kako se dogodilo i Njemačkoj prije 80 godina. Isto kako se počelo kotrljati i u Hrvatskoj tijekom Tomislava Karamarka, da bi se raširilo u nove pravce. U političkoj borbi populizam koji negira činjenice postaje glavni narativ.

Sve se radi u ime naroda, svi koji se suprotstavljaju su prodani i izdajnici, medije se optužuje za pristranost ako imaju kritički ton, postoje neprijatelji od kojih treba zaštititi zemlju i narod koji ugnjetavaju, otvaraju se svi kanali propagande, istina je samo ono što oni kažu, ostalo je laž... I ništa se ne događa preko noći. Nego raste polako, kroz godine. Raste na podjeli i nezadovoljstvu koje tako zdušno hrane kako bi se mogli prikazati kao jedini spasitelji.

Razum, pravo i čuvanje institucija su jedina brana. A kad strah nadvlada razum, vrata populizmu su širom otvorena.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • intellectus 09.11.2020.

    Opet ovaj "veleumnjak":-))

  • 08.11.2020.

    Što su mase primitvnije to je lakše njima manipulirati. U Americi ili Hrvatskoj, svejedno......

  • MarijanGrdašić 08.11.2020.

    Što se amerike tiče vrijeme bi bilo da malo osjete ono što su sijali desetljećima na Bliskom Istoku, Libiji, Egiptu, Siriji, Libanonu, Iraku. Gospodari rata trebaju osjetiti rat doma. Tada će konačno shvatiti što šire po svijetu. Pokušaji razbijanja Europe, migrantske "krize" odnosno usmjeravanje sviju prema Europi. Sankcije svima i svakome, pa i to je rat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare