To je to što me zanima!

Samoborci otvorili škrinje... I našli darovnicu Marije Terezije

Knjižnica je tražila stare dokumente. Građani Samobora prekopali su arhive i našli spomenice, kupoprodajne ugovore iz 19. st. pa čak i vozačku dozvolu za - bicikl...
Vidi originalni članak

Pažljivo uokvirena, staklom sačuvana darovnica kraljice Habsburško-Lotarinške pukovniku straže Ivanu Peharniku-Hodkoviću daruje kraljevska prava na posjedima Mala Mlaka, Odra, Čehi, Lučelnica i Markuševec...

Dokument koju potpisuje Marija Terezija iz 1773. kapitalac je među starim dokumentima koje su Samoborci donijeli u Gradsku knjižnicu. Raspisani natječaj natjerao je građane da otvore stare škrinje, prekopaju tavane, podrume... Tražio se najstariji dokument u gradu

Darovnica je najstarija, ali zanimljivih ima još. 

Kako se biciklist treba ponašati kad sretne konja

Tu su još kupoprodajni ugovori, svjedodžbe, rodni listovi, spomenice pa čak i jedna vozačka dozvola - za bicikl, s početka 20. stoljeća u kojoj detaljno stoji kako se valja ponašati u prometu te što učiniti ako se nađete oči u oči, primjerice, s konjem. 

- Bicikli imadu biti proviđeni zvonci i svetiljkami; osim toga imade biciklista vazda pri vožnji uza se nositi malu trublju kojom mora općinstvo i posjednika kola na postojeće zaprijeke ili pogibelji upozoriti - stoji u vozačkoj. 

Tu je i ulaznica za koncert iz 1891. godine

Ulaznica za koncert na današnjem Anindolu iz 1891.  stajala je 30 novčića, a račun Prvog hrvatskog građanskog kaptolskog društva za sjajne pogrebe u Zagrebu za pogreb pokojnog Danijela Smiljanića od 30.ožujka 1933. popeo se na 31.246 dinara. Među pronađenim dokumentima je i prašnjavi vjenčani list Alojza Čakanića iz Novaka i Magde Škutlin iz Dola kod Pribića. Vjenčali su se u rujnu 1921. u crkvi Srca Isusova Mckeesportu, Pensilvanija. 

- Pribić je mjesto kod Jaske. Zna se da ih je puno otišlo u Ameriku. Vjerojatno je trbuhom za kruhom krenula i Magda, a Alojz ju je možda slijedio sve do tamo - objasnila je prof. Mirjana Dimnjaković, ravnateljica knjižnice dok joj se na licu, dok prepokopava po starim dokumentima odražava zadovoljstvo odazivom sugrađana.

Nakon izložbe svi dokumenti vraćaju se vlasnicima

- Ovo je sve povijest našeg grada. Ovi dokumenti su zanimljive crtice iz prošlosti. Svaki je dragocjen i zanimljiv na svoj način - rekla prof. Dimnjaković.

Izbor najboljih starih dokumenata može se pogledati od četvrtka u knjižnici u Samoboru. Svi dokumenti bit će izloženi u knjižnici, a nakon toga će ih vratiti vlasnicima. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • zof 18.10.2013.

    Našli su i dionice iz doba Austo-Ugarske. Mi smo sada vlasnici MOL-a.

  • DanijelSrpak 18.10.2013.

    svaki put kad otvorim ladicu, iskoče računi koje treba platiti

  • blanca 18.10.2013.

    Mislim da bi neki i danas trebali imati dozvolu za bicikl. S obzirom kako ga voze, prava su opasnost na cesti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare