To je to što me zanima!

Sanader: Bit će to bitka za radna mjesta, ne za plaće!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na sjednici Ekonomskog vijeća upozoreno je da Hrvatska mora biti spremna da će možda biti teža gospodarska situacija nego što se sada nazire
Vidi originalni članak

Ekonomsko vijeće, u javnost već nazvano 'Vijeće mudraca' sastavljeno od ekonomskih stručnjaka različitih opredjeljenja na čelu s premijerom Sanaderom, upozorava da RH mora biti spremna i na možda težu gospodarsku situaciju, ali i da moramo biti spremni da će biti možda i nekih udara koje sada ne vidimo.
- Iz svih rasprava je vidljivo to je da će bitka biti ne za plaće, nego za radna mjesta - rekao je Sanader. Potpredsjednik Vijeća Ivica Mudrinić upozorava da će prvi na udaru biti izvoznici, te da se trebaju provesti mjere pomoći tom sektoru. Ističe i da je do sada u drvnoj industriji izgubljeno 850 radnih mjesta.
- Ako krene otpuštanje ljudi i ako počnemo gubiti radna mjesta, dolazi do lančane reakcije koja će stvoriti velike poteškoće. Onda nećemo govoriti o uravnoteženom proračunu nego ćemo spašavati ekonomiju od velike recesije - upozorava Mudrinić. Stav Vijeća je i da uravnoteženog proračuna nema bez zamrzavanja plaća, a ekonomsti su složnii da Hrvatskoj treba proračinski nutli deficit, ali i ako je moguće uspostaviti rezerve s obzirom da je neizvjesnost velika i da 2009. donosi puno nepoznanica. Vijeće je sugeriralo sindikatima da usuglase stajališta vezana uz plaće i da s jedinstvenim prijedlogom izađu pred Vladu. Njihov sastanak prebačen je s ponedjeljka na utorak. Na Vijeću je bilo riječi o potrošnji koja je britanski model za prevladavanje krize.
- Potrošnja kao motor u Hrvatskoj ne dolazi u obzir zbog strukture uvoza i izvoza. Ona bi definitivno poticala daljnji uvoz i to bi značilo ići u daljnji defcit - kaže Sanader. Ističe da na Vijeću nije bilo govora o stand by aranžmana s MMF-om, ali se razgovaralo o drugim opcijama. Sanader napominje da postoje i druge banke poput Europske investicijske banke do nekih drugih banaka. Vijeće će se sastati već iduće srijede i u petak.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • _tmk_ 29.11.2008.

    sanaderu kurvo prodana!marš!

  • kubizmo 28.11.2008.

    šupak peder lopov smrad govno jedno debelo ,dabogda ti se kćerka jebala za burek

  • Ray Barone 28.11.2008.

    ...ćini mi se da će biti bitka za radno mjesto PREMIJERA ako tako nastaviš...

Komentiraj...
Vidi sve komentare