To je to što me zanima!

Sanadera osudili na 10 godina: Već je u zatvoru u Remetincu!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Za aferu Hypo dobio je tri godine i šest mjeseci, a za Ina-MOL sedam godina i šest mjeseci zatvora. Uz to, Sanader mora vratiti 3,6 milijuna kuna, a Ježić 5 mil. eura
Vidi originalni članak

Ivo Sanader (59), bivši predsjednik Hrvatske vlade je u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina u slučajevima INA-MOL i Hypo. Sanader također mora u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. Dioki Holding, odnosno Robert Ježić mora u državni proračun uplatiti pet milijuna eura. Uz to, Sanader mora platiti sudske troškove u iznosu od 31.000 kuna. Presuda je nepravomoćna. U trenutku kada je sudac Ivan Turudić Sanadera proglasio krivim, bivšem premijeru su se oči napunile suzama.

Budući da je dobio više od pet godina zatvora, odmah nakon izricanja presude Ivu Sanadera su odvezli u pritvor u Remetincu gdje će čekati pravomoćnu presudu.  

"Funkciju iskoristio za bogaćenje"

Sudac Turudić je u obrazloženju presude rekao kako je Sanaderu kao otegotna okolnost uzeto to što je djela počinio kao visoki državni dužnosnik.

- Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne da radite za dobrobit naroda. Poručili ste mladima da se ne isplati raditi. Nanijeli ste štetu Hrvatskoj, stvorili ste atmosferu apatije i bezizlaznosti - rekao je Turudić.

Sanadera su u slučaju Hypo proglasili ratnim profiterom zbog uzimanja provizije od Hypo banke u vrijeme kada je Hrvatska bila okupirana. Za to je dobio kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora.

U slučaju INA-MOL suci su u potpunosti prihvatili svjedočenje Roberta Ježića koji je rekao da je MOL Sanaderu dao mito kako bi oni mogli preuzeti upravljačka prava u INA-i. Rekao je i kako je mito, odnosno pet milijuna eura, "sjelo" na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Sanadera su suci za te optužbe osudili na sedam godina i šest mjeseci zatvora. 

Obrana će se žaliti na presudu

Tužitelji su rekli kako su zadovoljni presudom no kako su očekivali maksimalnu kaznu odnosno 15 godina zatvora. O eventualnoj žalbi će još odlučiti. Sanaderovi odvjetnici pak kažu kako će se žaliti na presudu.

- Mi i dalje smatramo da postoje okolnosti koje idu u prilog našem branjeniku o kojima u obrazloženju presude od suca Turudića nismo baš ništa čuli, poput kako se raspolagalo novcem koji je bio kod gospodina Ježića. Smatramo da imamo jake osnove da uspijemo u žalbi - rekao je odvjetnik Čedo Prodanović. 

Tijek izricanja presude, njezino obrazloženje kao i reakcije na presudu možete pročitati OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 1098

  • doktor4 20.01.2013.

    Kad bi ja ovako nešto napravio na štetu Države RH bio bi osuđen doživotno garantiram. Ovakva osoba kao Ivo Sanader uživala je veliki ugled u HDZ-u , Kaj Vam to govori ? bolje da ne pišem , jer bi me po novom zakonu od 1.1.2013. o internetskoj slobodi ZATVORILI . Smatram da imam pravo glasa , jer sam Hrvatsku branio i nisam uzeo nikome ni 1 lipe , Ali premijer je ipak premijer Države : Smatram da je dobio preblagu kaznu koliko je oštetio RH

  • user_201601 09.12.2012.

    Sve je to super sto je on osudjen ali on ce garant imat poseban tretman u zatvoru i nece imat kontakt s ostalim zatvorenicima a zapravo trebo bi dijelit celiju s ostalim ubojicama i silovateljima u zatvoru i biti zakon za sve jednak tko ide u zatvor...! ! ! !

  • macak48 01.12.2012.

    ma oslobodit će ga haški sud --...jer vce proglasit da domaci nije dobro osudio....evo njega na slobodi i u saboru zaslužio je povratak niko nije kriv sve je u redu

Komentiraj...
Vidi sve komentare