To je to što me zanima!

Sanader se povukao zbog sukoba frakcija u HDZ-u?

Sve je više onih koji misle da je pravi razlog za ostavku Sanadera neslaganje s ljudima u stranci uoči subotnjeg sabora HDZ-a u Areni Zagreb
Vidi originalni članak

Dan nakon što je Sanader podnio ostavku, nagađanja o razlozima nisu prestala. Ipak, najupućeniji političari tvrde da su pravi razlog Sanaderove ostavke trzavice unutar stranke. Sanader je navodno, unatoč dojmu sigurnog vođe, sve teže obuzdavao frakcije u HDZ-u, osobito desnu struju. Tvrde da je povukao najlogičniji mogući potez i povukao se prije subotnjeg sabora stranke.
- Sanaderova je odluka promišljena i dobro osmišljena. Treba mu odati priznanje zbog nje, samo ju je trebao bolje obrazložiti. Mislim da je dobro procijenio situaciju i da ima viziju za budućnost. Kad kažem budućnost, mislim na neposrednu budućnost. Ja vjerujem da će se on kandidirati za predsjedničke izbore. Tko god da je vodio zemlju, našao bi se u istoj situaciji, gdje je politički manevarski prostor jako sužen. Nema te vlade koja će ukinuti financijsku pomoć braniteljima i nekim drugim skupinama. Puno ćemo više znati nakon subotnjeg sabora HDZ-a. On ga je organizirao. Iz iskustva mogu reći; tko god organizira sabor, taj i pobjeđuje - poručio je Josip Manolić, bivši premijer i nekad istaknuti HDZ-ovac.
Jedan bivši Sanaderov suradnik, koji je htio ostati anoniman, tvrdi kako se Sanader neće vratiti na veliku scenu.
- On se umorio, on je dotrajao. Jadranku Kosor je ostavio da mu štiti leđa. Bilo bi nezgodno da ga sad naslijedi netko tko će odmah reći u kakvoj se strašnoj krizi zemlja nalazi. U subotu će se na saboru HDZ-a ‘dogoditi jedinstvo’ - tvrdi bivši suradnik.
- Frakcijskih sukoba u HDZ-u nema. On je pustio taj spin, tu glasinu. HDZ je, kao i druge stranke, neideološka skupina, klijentelistička, ona ovisi samo o dotoku novca iz državne blagajne koji se raspoređuje korisnicima. To je u stranci bilo stresno i šokantno za sve. Neće biti njegova povratka na scenu. On nije pokrenuo ni jednu reformu, počeo rješavati ni jedan teži problem, a osim toga je razmišljao samo o vlastitoj koristi. Nije kao Lazar, pa neće biti ni spektakularnog uskrsnuća - dodao je.
Postoji još verzija po kojoj je Sanader sve organizirao kao manevar za kampanju za predsjednika republike. Sve manje političara misli da je ostavku dao zbog bolesti, a još manje zbog problema s Europskom unijom.

HEBRANG: NE RUŠIM GA, TO JE ČISTA LAŽ
Monstruozna je laž da rušim Sanadera i da sam se s njim posvađao. Hrvatska nije u krizi zbog njegove ostavke, mi imamo plan što dalje, rekao je Andrija Hebrang opovrgavajući teze da je razlog odlaska Sanadera desničarski puč u stranci.
- Nikad se nijedna skupina u stranci nije usprotivila politici predsjednika Sanadera - opovrgnuo je Hebrang i navode da je premijerov položaj u stranci oslabio. Također tvrdi da je laž da se posvađao s premijerom na stranačkoj sjednici jer je tražio uhićenje ministra Rončevića. Hebrang, koji je i Šeksov izbor za predsjednika države, još nije odlučio hoće li izaći na izbore.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • hulk10 03.07.2009.

    dobro je rekao Rojs,sve lopovi i banditi

  • Markzg 03.07.2009.

    Ma kakva svađa unutar stranke. Pa dečko ga ucjenjuje.

  • SmackThat 02.07.2009.

    Meni nije jasno kak je Hebrang završio fakultet, njegove dvije rečenice ne vrijede 5%! Sanader je barem bio majstor obmanjivanja javnosti, vješt govornik, samouvjeren, bahat, na rubu prihvatljivog. Hebrang nema šanse protiv Rojsa, a ne nekog ozbiljnog kandidata na predsjedničkim izborima!

Komentiraj...
Vidi sve komentare