To je to što me zanima!

Sanader zaustavio Zabu i veće kamate na kredite

Nakon što je odluka ZABA-e da povećaju kamate s 1. siječnja naišla na neodobravanje javnosti, Uprava banke je tijekom utorka poništitila odluku
Vidi originalni članak

Zagrebačka banka u ponedjeljak je šokirala svoje klijente viješću da dižu kamate na kredite. Tvrdili su kako su ih prisiljeni povisiti jer su bankarski troškovi jako porasli. Zbog pritiska medija i javnosti Uprava Zagrebačke banke je već u utorak ujutro ipak  poništila vlastitu odluku. Na to su se odlučili, kažu, u dogovoru s Vladom. Neslužbeno doznajemo da je s vodstvom Zagrebačke banke razgovarao upravo premijer Ivo Sanader.
- Pozvao ih je da svoje rizike i troškove ne prevaljuju preko leđa hrvatskih građana - potvrdio nam je izvor blizak Vladi.
Rezultati poslovanja Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine relativno su zadovoljavajući. To je ujedno bio jedan od jačih Vladinih argumenata da od banke traži da ne povećava kamatne stope. Prema podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), krajem ove godine su se bankarski troškovi snizili, a ne povećavali, što je suprotno onome što su u ponedjeljak tvrdili u Zagrebačkoj banci.
- Ipak, prije toga su u posljednje tri godine troškovi koje imaju banke jako rasli, dok kamate na kredite nisu rasle ni približno toliko - kaže Zoran Bohaček, direktor HUB-a.
Većina europskih banaka snižava kamate kako bi potaknule gospodarstvo i olakšale građanima. Da se održala Zabina odluka, građani koji imaju stambene kredite u kunama morali bi mjesečne rate plaćati i do 800 kuna više.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • kapara 02.01.2009.

    nije zaustavio povečanje kamata nego je oslabio kunu pa vam to dođe na isto prije 15 dana je euro bio za kunu 7,15 a danas je 7,36 kuna za 1 euro pa gdje je onda on nešto smanjio upropastio je samo kunu i ovu državu hrvatsku

  • ciciban3 02.01.2009.

    Nepromjenljive kamate su jedan od uvjeta ulaska u EU. Zato je ta zabrana, ali banke se snađu- naći će oni pipu negdje drugdje. Ubaciti će naknadu na udisanje zraka u prostoru banke.

  • gremljin 01.01.2009.

    Sanader se igra isusa i želi pokazati da je ON frajer i faca koja je broj jedan u ovoj državi od banane. sklon sam mišljenju da je to samo bio jedan način samoreklamiranja i lopova kamatara u vidu zg-banke i jadnog lika sanaderova, u stilu \" vi danas malo dignite, ja bum sutra to zabranil\". e moj sanaderu, a zaboravljaš da se vlast ne smije miješati u privatno i još k tome strano, jer čini mi se da si se napio i zaboravio da je zaba prodana stranoj banci i to odavno! koji lik!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare