To je to što me zanima!

Sankcije EK zbog švicaraca; Lalovac: Za sada ih neće biti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bankarima smo dali dvije godine da izrade socijalne kriterije na koje se pozivaju, ali oni ih nisu definirali. To jasno govori da Vlada ima puno jače argumente, kaže
Vidi originalni članak

Neće biti za sada nikakvih sankcija niti pokretanja ikakvog dodatnog postupka od strane Europske komisije kada je riječ o zakonskom rješenju za probleme dužnika u švicarskim francima, rekao je ministar financija Boris Lalovac nakon sjednice Vlade.

Ponovio je da je u utorak na raspravi na ekonomskom vijeću ministara vrlo jasno i argumentirano iznio stavove hrvatske Vlade da švicarca u Hrvatskoj nije bilo te da nisu prekršili EU direktive. Kazao je kako je kolegama rekao da se Hrvatskoj ne bi mogao dogoditi slučaj "švicarac" da je bila prije deset godina u EU jer bi to onemogućile direktive o zaštiti potrošača.

Ministar je rekao i da nikakav protuargument na svoje stavove nije čuo ni od EK ni od austrijskog ministra financija.

- Bankarima smo dali dvije godine da izrade socijalne kriterije na koje se pozivaju, ali oni ih nisu definirali. To jasno govori da Vlada ima puno jače argumente i s argumentima ćemo isključivo razgovarati. Kad dobijemo odgovor na naše argumente, imat ćete jasnu sliku što EK misli o tom pitanju - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar Lalovac o švicarcu uoči odlaska u Bruxelles

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Lalovac je napomenuo da je će EK napraviti samo dodatnu analizu, a ne zna kada bi Hrvatska mogla dobiti mišljenje EK o tom pitanju.  Očekuje da se ovo pitanje više neće vratiti na vijeće ministara.

- Oni su vrlo brzo zatvorili tu priču. Rekli su da postoje dvije suprostavljene strane. Smatram da smo na dobrom putu da dokažemo da su naši argumenti dosta jači - rekao je ministar.

Na pitanje što ako Ustavni sud sruši zakonsko rješenje, rekao je da to treba pitati sud . Ponovio je da je Vlada donijela Zakon, a nada se da su banke već pripremile konverzije, što je najvažnije za građane. Ukoliko banke neće poštivati zakonsko rješenje, zakonom propisane kazne su milijunske, objasnio je Lalovac.

- Uzme li se u obzir da se radi o 53 - 55.000 klijenata milijunski iznosi se penju na milijarde. Oni vrlo dobro znaju računati - rekao je.

Upitan razmišlja li Hrvatska o povlačenju nekih banaka s hrvatskog tržišta, Lalovac je rekao:

- Ma ne, sve će biti ok, oni će poštivati Zakon i sve će biti u redu - zaključio je Lalovac.

Idi na 24sata

Komentari 167

  • AliKendel 06.11.2015.

    konverzija prošla ek!

  • centarfor 08.10.2015.

    Sankcija će biti nakon izbora. Otkuda će nova vlast osigurati 8 milijardi.

  • leoirex1 08.10.2015.

    "Za sada neće biti sankcija". Zaista nas je utješio ovom izjavom. Pa s kime se još ovi vladajući neće uspjeti posvađati za još ovo malo vremena dok budu na vlasti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare