To je to što me zanima!

'Sastanak Borrella sa Navaljnim bio bi jako pogrešan signal'

Borrell se trenutno nalazi u Moskvi, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao EU “nepouzdanim partnerom”
Vidi originalni članak

Sastanak visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku sa zatvorenim ruskim oporbenim aktivistom Aleksejom Navaljnim poslao bi pogrešan signala da EU prihvaća takvu situaciju, izjavila je u petak glasnogovornica Europske komisije (EK).

“Navaljni ne bi trebao biti u zatvoru. Europska unija je pozvala na njegovo hitno i bezuvjetno oslobađanje i zatražila punu istragu o njegovu trovanju. Nedopustivo je da je on u zatvoru", izjavila glasnogovornica Nabila Massrali. 

"Kako bi se visoki predstavnik mogao sastati s njim u tim okolnostima? To bi poslalo pogrešan signal da se slažemo s takvom situacijom, a što nije slučaj”, dodala je.

Njezin odgovor izazvao je prilično čuđenje novinara, utoliko više što je Borrell prije nekoliko dana izjavio da se namjerava sastati s Navaljnim u zatvoru ako mu to ruske vlasti dopuste.

ZBOG ZLOČINA IZ 2014. Navaljni ide u zatvor! Kazna je dvije godine i osam mjeseci

Borrell se trenutno nalazi u Moskvi, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao EU “nepouzdanim partnerom”.

Pitanje novinara smatra li EK pogreškom sastajati s političkim zatvorenicima ostalo je bez odgovora.

Posjet visokog predstavnika Borrella Moskvi naišao je na brojne kritike u EU-u.

Borrell je na svom blogu u četvrtak napisao da Rusija ostaje susjed i važan partner s kojim EU mora održavati dijalog ako Unija želi postati globalni akter i sila koja može utjecati na bitna pitanja po njezinu sigurnost, poput Sirije, Libije, Nagorno Karabaha, Bjelorusije ili Ukrajine. “To je cilj moga posjeta”, napisao je Borrell.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare