To je to što me zanima!

Vlada neće mijenjati ZOR niti će otpuštati javne službenike

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako se nada da će građani njihovim mjerama, ali i proračunom, biti zadovoljni te da će im omogućiti sigurniji život u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Nakon višemjesečnih pokušaja da sjednu s premijerom Zoranom Milanovićem, čelnici pet sindikalnih središnjica danas su zadovoljno odahnuli. Nakon jednoipolsatnog sastanka dogovorili su sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća za petak, na kojoj će se raspravljati o Vladinim smjernicama za ovogodišnji proračun.

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je kako se nada da će građani njihovim mjerama, ali i proračunom, biti zadovoljni te da će im omogućiti sigurniji život u Hrvatskoj. Pritom je naglasio kako neće biti otpuštanja u javnim poduzećima već će se zaposlenima samo ukinuti prekovremeni sati.

Mrsić je istaknuo kako će vrlo brzo ići uredba, možda veće sutra, kojom se se regulirati uplata doprinosa, Naime, po novom tvrtka neće moći uplatiti plaću ako nije podmirila uplatu doprinosa za prethodni mjesec. Upozorio je na problem neisplate doprinosa zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna. 

- Premijer Milanović kategorički nam je rekao da nema razloga za izmjenu Zakona o radu, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, o čemu ćemo nastaviti pregovore. To je bio kamen spoticanja i s HDZ-ovom Vladom - rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je da se prosvjedi, koji su poplaviti Hrvatsku, više neće događati jer je dogovoreno učestalo kontaktiranje resornih ministarstva i njihovih predstavnika. Nadalje, Matijašević je zadovoljan što će se premijer Milanović sastati i sa sindikatima koji djeluju u brodogradnji.

- Nadamo se da ćemo saznati u kojoj su fazi pregovori s ponuđačima i koji su uvjeti dogovoreni s Bruxellesom što je dogovoreno ako privatizacija ne uspije - rekao je Matijašević i dodao kako će sindikati učiniti sve da sačuvaju brodogradnju.

Sindikati žele suradnju s Vladom i po pitanju rješavanja nelikvidnosti. Istaknuli su da treba što prije eliminirati 20.000 tvrtki koje nemaju niti jednog zaposlenog.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • gali_1 02.02.2012.

    samo radnike treba otpuštati jer rade za četvoricu u državnim službama i jednog penzionera.a sve to za minimalac

  • bobolukin 02.02.2012.

    istina je da u javnom sektoru ima na stotine izmišljenih radnih mjesta, istina je i da im je učinkovitost nikakva ali i tu ima razlike i razlike. sve ovisi gdje radiš i na kojem radnom mjestu. mislite da je raditi u javnom sektoru sve bajno i krasno, leži se i primaju bogovske plaće i nagrade. gospodo moja, možda za neke a za neke je to teški kuluk. treba u tim firmama pročešljati sva nebulozna nazovi prava, isplate lažnih putarina itd. itd. istina je i da tzv. mrnadžeri sa svojim ugovorima hapaju ogromne sume novca i to treba rezati a ne neku jadnu radnicu na šalteru ili u kancelariji koja je ionako na dnu platnog razreda a jedina radi. racionalizacija da ali ne masovno otpuštanje jer će opet nastradati onaj najjadniji. one na vrhu nitko neće ni pipnuti. samo se rotiraju ko onaj limeni pijetao na dimnjaku. takvi najviše štete ovoj državi a ima ih na tone!!!!!

  • tuti fruti 11 02.02.2012.

    Čista logika ako na burzu rada ode npr 200 000 radnika onda u drzavnim upravama nema takav kapacitet posla pa netrebaju bez veze sjedeti unuta cista racunica . Slobodno mogu otici na burzu,a kada se pocme zaposljavati sa burze natrak onih 200 000 radnika tada ima potrebe da se vrate natrak.U evropi su isti kompjuteri kako i kod nas u evropi se zna kolko jedan radnik za kompjuterom moze obraditi podataka za 8 sati rada.Zamislite da rucno piseju.Prilikom izvođenja radova u jednoj drzavnoj ustanovi Gospođama je smetala buka i prasina izlazile su van is kancelarija vikale ovo i ono jedna je jako i to prejako galamila kako ona puno radi ( ko jadranka na tv) da ne lupamo da ona nemre raditi i.t.d.Kada su dosli raditi u nezinu kancelariju nako dužeg vremena svi znatizeljni pitaju decke sta ona unutra radi odgovor je bio igra igrice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare