To je to što me zanima!

Saudijska Arabija s avionima i 150.000 vojnika napala Jemen

Napadi su usmjereni protiv pobunjenih Huta koji su iz rezidencije istjerali tamošnjeg predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija i natjerali ga da napusti glavni grad
Vidi originalni članak

Saudijska Arabija pokrenula je zračne napade na Jemen usmjerene protiv pobunjenih šijitskih Huta koji su iz rezidencije istjerali tamošnjeg predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija i natjerali ga da napusti glavni grad Sanaau.

Početak napada potvrdio je ambasador Saudijske Arabije u SAD-u Adel al-Jubeir. On tvrdi da Huti imaju podršku Irana i da su uvijek koristili nasilne metode.

- Saudijska Arabija učinit će sve da zaštiti narod i legitimnu vladu Jemena - rekao je al-Jubeir.

Svrgnutog predsjednika Hadija podržava SAD. Huti koji su svoje operacije započeli prošle godine u rujnu su zauzeli prijestolnicu, a tijekom vikenda i grad Taiz u središnjem dijelu zemlje. 

Američki predsjednik Obama odobrio je logističku pomoć Saudijskoj Arabiji, a State Department tvrdi kako je u kontaktu s predsjednikom Hadijem, ali ne smije otkriti gdje se skriva. 

U četvrtak ujutro priključenje saudijskoj operaciji  u Jemenu najavili su i Egipat, Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan koji će stati uz bok Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Kataru uz čiju je pomoć Saudijska Arabija i pokrenula napad na Jemen. 

Saudijci su svoje teško oružje i vojnu opremu dopremili u regiju uz granicu s Jemenom. U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 vojnih aviona, a na ulazak u zemlju spremno je 150.000 vojnika. 

Huti su objavili kako su za rat spremni iako su im u zračnim napadima već uništena neka skladišta streljiva, a ubijeno je i nekoliko njihovih vođa. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • Bassa_1 26.03.2015.

    Napad je najbolja obrana. Saudijska arabija je morala reagirati s obzirom na situaciju u Jemenu. U protivnom bi rat došao njima u "dvorište".

  • arwin 26.03.2015.

    Američko carstvo puca po šavovima naočigled. Mora da je voda došla do grla kad u vatru moraju gurnuti svoju najdeblju gusku i najodanijeg slugu.

  • dinamo45 26.03.2015.

    A Ameri marljivo broje lovu koju trenutno zaradjuju na medju muslimanskoj mrznji koju oni vjesto sami raspiruju. Tim Arapima na Bliskom istoku i sjeveru Afrike treba jedan novi Mohamed da ih prosvijetli pa da shvate ko im je stvarni neprijatelj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare