To je to što me zanima!

Saudijski princ naredio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija

Saudijski princ Mohammed bin Salman odobrio je akciju da se zarobi ili ubije saudijski novinar Jamal Khashoggi, stoji u izvještaju američke obavještajne agencije
Vidi originalni članak

Administracija novog američkog predsjednika Joe Bidena danas je službeno izašla u javnost sa dugo očekivanim izvještajem obavještajne službe o ubojstvu američkog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2018.

Prema izvještaju saudijski princ Mohammed bin Salman odobrio je akciju da se zarobi ili ubije saudijski novinar Jamal Khashoggi.

Ovakav zaključak je donesen na osnovu procijene da princ ima svu kontrolu u donošenju odluka u kraljevstvu, kao i na osnovu direktnog sudjelovanja ključnog savjetnika i članova osiguranja, kao i prinčeve podrške nasilnim mjerama ušutkivanja disidenata van granica zemlje.

Prije javnog objavljivanja, izvještaj je objelodanjen u Kongresu i to poslije razgovora između predsjednika Bidena i saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziz Al-Sauda.

U izvještaju se navodi da saudijski prestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman ima 'apsolutnu kontrolu' nad radom i operacijama obavještajnih službi, što znači da operacija čija je meta bio novinar Khashoggi ne bi moga biti  odobrena bez njegovog znanja. Također, princ je poznat kao osoba koja nema milosti prema svojim konkurentima.

CIA IH PRESRELA Saudijski princ vođi Jamalovih ubojica poslao je 11 poruka?

Sada se očekuje da Biden zauzme oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji i optužbama za kršenje ljudskih prava nego što je to imao njegov prethodnik Donald Trump. Saudijska Arabija je već desetljećima glavni američki saveznik na Bliskom istoku.

Saudijske vlasti su za smrt  Khashoggija okrivile odmetnute obavještajce koji su u stvari bili poslani da vrate Khashoggija u Saudijsku Arabiju. Grupi od pet obavještajaca je suđeno u Saudijskoj Arabiji. Najprije su dobili  smrtne kazne koje su potom umanjene na zatvorske od po 20 godina.

NOVI PROBLEMI Trump se u knjizi hvalio da je spasio glavu saudijskom princu nakon ubojstva Khashoggija

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda, optužila je 2019. saudijsku državu za 'namjernu egzekuciju sa predumišljajem' i nazvala sudski proces u Rijadu 'antitezom pravde'

Khashoggi je bio žestoki kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda Bin Salmana i kolumnist Washington Posta. Zadavljen je u konzulatu, a njegovo je tijelo nakon toga raskomadano. Njegovi posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni.

Bidenov oprez

Povjerljiva verzija izvješća podijeljena je članovima Kongresa krajem 2018. godine. No, Trumpova administracija odbila je zahtjeve kongresnika i udruga za ljudska prava da se objavi verzija bez oznake stroge tajnosti, nastojeći očuvati suradnju saveznika usred rastućih napetosti s Iranom, regionalnim suparnikom Rijada, te promicati prodaju američkog oružja kraljevstvu.

ZA SMRT KRIV SAUDIJSKI PRINC? 'Ne znamo gdje su ostaci tijela, njegova smrt je velika greška!'

No, Biden postupa vrlo pažljivo i odmjereno kako bi očuvao odnose s Rijadom, ali i obnovio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. Ne zanemaruje ni ostale izazove, uključujući borbu protiv islamističkog ekstremizma te promicanje arapsko-izraelskih veza, ocjenjuje agencija Reuters.

Saudijska Arabija odbacila izviješće: 'Zaključci su lažni i štetni' 

Saudijska Arabija u potpunosti je odbacila u petak američko izvješće u kojem se prijestolonasljednik Mohamed bin Salman optužuje da stoji iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

- Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvješću koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju - objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Američko izvješće "sadrži pogrešne zaključke i informacije, stoji u priopćenju. 

U priopćenju se ističe da je "doista nesretna okolnost da je izvješće, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj odurni zločin a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi".

Ministarstvo naglašava da je "partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju".

- Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima - dodaje se.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • cicinakitu 27.02.2021.

    Biden podize letvicu licemjerja...

  • Rino 29 27.02.2021.

    Eto ja sam naredio i to preko goluba poslao naredjenje i novinar je za 45 min bio mrtav pa raskomadan, zatim sam preko ruskih špijuna sve podmetnuo princu, a Ameri nasjeli, bilo mi dosadno, svašta!

  • _MAX_ 27.02.2021.

    Petro dolar ce opet ustuknuti a pravda i dalje cekati. Nista od ovog nece biti sve dok Saudijci ili Zidovi kontroliraju proizvodnju Nafte i vrijednost Dolara.

Komentiraj...
Vidi sve komentare