To je to što me zanima!

"Sberbanka je, kao Gazprom, novo oružje u Hladnom ratu"

KRIZA U AGROKORU: Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, kaže kako Agrokor ne može konkurirati stranim lancima kad se kod stranaca zadužuje po stopi od 9, 10 ili 11 posto
Vidi originalni članak

O situaciji u Agrokoru raspravljali su i gosti emisije Otvoreno, Damir Novotny, ekonomski analitičar, Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, Marko Biočina, kolumnist Jutarnjeg lista, Josip Tica iz središnjeg savjeta SDP-a i Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Novotny je istaknuo kako će Agrokor morati temeljito restrukturirati poslovanje.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, kaže da su oni strateški partneri tako da se poslovna suradnja normalno nastavlja. 

- Važno nam je da Konzum i Mercator zadrže tržišne pozicije jer će tako i Podravka zadržati tržišne pozicije - kazao je i dodao da je najbitnije je da Agrokor sačuva stabilnost. 

- To je važno za cijelu hrvatsku prerađivačku industriju - rekao je i kazao kako Agrokor kasni s plaćanjem Podravci, ali očekuju da će dugove podmiriti u idućih nekoliko mjeseci.  

Marko Biočina smatra da su problemi u Agrokoru problem nacionalne ekonomije.

- Teško je predvidjeti kako bi to završilo. Država ima ulogu garanta sigurnosti - kazao je i također istaknuo važnost restrukturiranja kompanije.

Tica je istaknuo kako je malo manje od pola prihoda Agrokora u Hrvatskoj, svega 29 milijarde kuna.

- Primaran interes politike je da zaštiti one koji ne mogu sami sebe zaštititi, to su prvenstveno radnici - kazao je i dodao kako pri restrukturiranju ne smije doći do problema s isplatama plaća radnicima. Drugo po redu bi trebala biti briga o malim i srednjim dobavljačima kojima Agrokor duguje 16 milijardi kuna, smatra. 

Lovrinović kaže da je glavni problem Agrokora  prezaduženost. 

- Agrokor se širio u vrijeme recesije. Prebrzo, preveliko širenje u sve i svašta, nepotrebno. Drugi se zadužuju po stopi od 0,5 posto, a Agrokor po stopi od 9,10,11 posto, nitko ne može tako poslovati i konkurirati stranim lancima - smatra on.

- Sberbanka je, kao Gazprom, novo oružje u Hladnom ratu - kaže Lovrinović za glavnog Agrokorovog investitora i ističe kako je sada očito koliko su domaće banke, kojih u Hrvatskoj više gotov nema, bitne. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Ljuti 18.03.2017.

    Dabogda Konzum sutra propao! Već ima 10 godina da NITI JEDNOM nisam ušao unutra i bilo što kupio, sve što mi treba kupujem u Lidlu i Kauflandu, zaboli me za Todorića, a inače niti od ostalih njegovih tvrtki ne kupujem baš nešto puno proizvoda, jer za svaki takav proizvod postoji i njemački istovjetan ili čak i bolji! Za domoljublje pri kupnji me zaboli krasno, jer se za kg domoljublja ne može kupiti kg mesa!

  • Grok 17.03.2017.

    Niste ni svesni da su vas Rusi kupili :))))))))))

  • Firefox_1 17.03.2017.

    Samo veliki naivci mogu vjerovati da finaciranje 10-ak mlr. €. nije strateški opravdano, samim time i politički. Jer da je fin. opravdano, financirali bi ga investitori koji su već bili unutra...

Komentiraj...
Vidi sve komentare