To je to što me zanima!

Scholz najavio: 'Njemačka će imati najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO-u'

Njemačka uz SAD trenutno „zasigurno daje najveći doprinos“ NATO-u, rekao je socijaldemokratski čelnik za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu skupine G7
Vidi originalni članak

Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO savezu, rekao je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka uz SAD trenutno „zasigurno daje najveći doprinos“ NATO-u, rekao je socijaldemokratski čelnik za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu skupine G7.

„Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Europi je u izgradnji i to je važno za ukupne obrambene kapacitete saveza“, rekao je Scholz tijekom tog razgovora.

SUMMIT G7 Olaf Scholz: Odnosi s Rusijom se ne mogu vratiti u stanje kakvo je bilo prije napada na Ukrajinu

Nakon ruske invazije 24. veljače njemačka vlada najavila je osnivanje izvanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

„Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na obranu“, dodao je kancelar.

„Njemačka će tada biti zemlja koja će najviše investirati“ na ovom području, dodao je.

Vodeća europska ekonomija time želi osigurati obranu svog teritorija i ispunjavanje svojih obaveza prema NATO savezu i cilju od 2 posto BDP-a za obranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od 2 posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, s 500 tisuća vojnika koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990., do 200 tisuća koliko ih je danas.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • MarkoMarkic17 29.06.2022.

    Dva svjetska rata su napravili Nijemci hoće li i treći?

  • MarkoMarkic17 29.06.2022.

    Imala je Njemačka i 1937-40.g.najveću vojsku i znamo kako je to završilo, sto puta gore nego ovo u Rusiji. Nacistima i fašistima reći zauvijek NEeeeeeeeeeeeeeee ! ! !

  • Piver 29.06.2022.

    pa da 41 je blizu kazu povijest se ponavlja 😅

Komentiraj...
Vidi sve komentare