To je to što me zanima!

SDP: HGK može funkcionirati i bez članarine, neka se aktivira

Saborski zastupnici SDP-a Gordan Maras i Damir Mateljan na konferenciji za novinare poručili su da žele smanjiti parafiskalne namete HGK i natjerati Komoru da se više tržišno aktivira
Vidi originalni članak

Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za medije na temu "Upućivanje u saborsku proceduru SDP-ova prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori". 

Na konferenciji su govorili saborski zastupnici Gordan Maras i Damir Mateljan.

Poručili su da žele smanjiti parafiskalne namete HGK i natjerati Komoru da se više tržišno aktivira.

- Komora novim uslugama i smanjenjem broja zaposlenih može funkcionirati bez obavezne članarine - smatraju. 

- Ovim zakonom želimo pomoći da se komora više aktivira na tržištu. Ovo je bio zahtjev Mosta u pregovorima i nadamo se da će nas poduprijeti u donošenju ovog Zakona o HGK - rekao je Maras. 

- HGK mora privući poduzetnike da joj se pridruže svojim uslugama - dodao je Mateljan.

Klub zastupnika SDP- a uputio je prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori u saborsku proceduru. 

- Očekujemo da bude brzo raspravljen i  što prije usvojen. Prvenstveno da se olakša posao našim poduzetnicima kojih preko 90 posto želi dobrovoljno članstvo u HGK koja je i glavna izmjena ovog zakona. Prvi razlog za prijedlog ovog zakona je nesposobnost HGK da se sama restrukturira. HGK je postala i ostala politički instrument HDZ-a za određene afirmacije ljudi koje smo davno zaboravili. Ne treba zaboraviti ni to da je gospodin Burilović bio politički aktivist HDZ-a u Vinkovcima prije nego je postao predsjednik HGK i  da nije imao relevantnog iskustva da to postane. Treći i osnovni razlog je taj što mnogi govore da bi HGK bila ugrožena ukoliko poduzetnici ne bi imali obavezu biti članovi, što mi mislimo da nije istina s obzirom da HGK ima 300 mil kuna vrijednosti imovine i da naplaćuje određene javne ovlasti koje joj je država zakonom prepustila. Ima vlastite prihode, veliku imovinu i tako bi najnormalnije funkcionirala. Pošto se nisu uspjeli restrukturirati sami, ovim zakonom ćemo im mi pomoći da se okrenu tržištu - rekao je Gordan Maras dodajući kako je upravo ovaj zakon bio jedan od zahtjeva Mosta pa od njih očekuju i podršku.

- Ovo je bio jedan od zahtjeva Mosta u pregovorima. Po njihovim najavama da su otvoreni podržati svaki prijedlog koji ide u smislu reformi i kvalitetnih prijedloga koje će olakšati gospodarstvo, ovo je jedan naš mali doprinos vladajućoj koaliciji u provođenju reformi za koji su se sami zalagali. Tako da očekujemo podršku Mosta prilikom izglasavanja ovog zakona- rekao je i pozvao zastupnike Mosta da zaprijete predsjedniku Sabora Reineru zbog stavljanja prijedloge zakona iz oporbe na dno dnevnog reda.
 

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Kolotura 05.05.2016.

    Definitivno vi ne možete živjeti bez "članarine" iz dr proračuna kad vam vođa lepi cane kod kuće reze kruh na tanke a po hotelima jede jastoge.

  • du-tat 05.05.2016.

    Članarina komori treba biti na dobrovoljnoj bazi. Od nje nemaju koristi mali poduzetnici osim što svaki mjese moraju plaćati 42 kn, a ako ne plate na vrijeme, kamate se obračunavaju. Ako itko ima koristi od te komore to su veliki poduzetnici. Obrtničke komore koliko toliko svoje članove obavještavaju, educiraju vezano uz njihovo poslovanje. Naravno, i oni moraju plaćati članarinu. Čudno da nitko ne govori o tome kako bi i oni trebali dobrovoljno plaćati tu članarinu.

  • AUSSIE 05.05.2016.

    4 godine ni zuc a sada pun ideja ko ona stvar vitamina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare