To je to što me zanima!

SDP i Most su protiv ideje da cijepljenje bude uvjet za dobivanje financijskih potpora

Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje, napisao je Peđa Grbin nakon izjava premijera Plenkovića
Vidi originalni članak

Na najavu premijera Plenkovića da cijepljenje, kojim se pridonosi zdravstvenoj sigurnosti, bude uvjet za dobivanje potpora države za očuvanje radnih mjesta, iz SDP-a su pozvali premijera da to ne čini, a Most se usprotivio tvrdnjom da se poduzetnike ucjenom prisiljava na cijepljenje.  

- U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje moguće, ali se obveza cijepljenja prvo utvrđuje Zakonom o zaštiti pučanstva, a onda precizno uređuje i razrađuje Pravilnikom o imunizaciji i Programom obveznog cijepljenja. Obveznost cijepljenja ne može se nametati na drugi način, a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnicima vezuju uz cijepljenje - napisao je u četvrtak na svom Facebook profilu predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

'SVATKO MORA DATI SVOJ DOPRINOS' Plenković: Cijepljenje će biti uvjet za dobivanje potpora

Grbin tvrdi kako se kampanja cijepljenja svela na 'bedžiće na HRT-u', da ne funkcionira i da je Vladin plan cijepljenja doživio neuspjeh.

- Za to ne mogu odgovarati radnici niti poduzetnici. Zato pozivam Vladu i Plenkovića da ne čine ovo što su danas predložili. (...)  Ako želite cijepljenje povezati s nekim beneficijama, onda odredite jasne kriterije, definirajte tko će ih nadzirati i omogućite ih svima - naveo je predsjednik SDP-a. 

U Mostu, pak, tvrde da je Hrvatska zaglavila s ogromnom količinom od više od 300.000 doza cjepiva viška zbog loših poteza Vlade i serije komunikacijskih propusta.

- Most se protivi tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade RH spašavaju poduzetnici koje se ucjenom prisiljava na cijepljenje - poručuje Most na twitteru. 

 

Plenković: Bilo bi fer da se korisnici državnih potpora za očuvanje radnih mjesta cijepe i pridonesu zdravstvenoj sigurnosti 

Ranije danas na pitanje novinara nakon sjednice Vlade, hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpora, premijer Andrej Plenković je odgovorio: "Da, nastojat ćemo to povezati."

"Mislim da moramo povezati te dvije stvari. Ne možemo očekivati dobivanje potpora, a ne dati ni minimalan doprinos zdravstvenoj sigurnosti", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Smatra "da bi bilo fer", da se korisnici državnih financijskih potpora za očuvanje radnih mjesta cijepe i tako pridonesu zdravstvenoj sigurnosti društva, u situaciji u kojoj je država osigurala dovoljno cjepiva i poduprla gospodarstvo izdašnim potporama.

Najavio je da će mjere donijeti Hrvatski zavod za zapošljavanje, da bi se, kako je rekao "povezala ta dva procesa", tj. cijepljenje i dobivanje potpora.

Premijer Plenković je napomenuo kako nije slučajno da je hrvatska Vlada danas odlučila donirati 310 tisuća doza susjednim zemljama, te da imamo milijun i 300 tisuća neutrošenih doza cjepiva.

Idi na 24sata

Komentari 218

  • Buster.Scruggs 04.07.2021.

    Zanimljivo da nitko nije bio protiv potpora gospodarstvu. Meni su drzavne potpore gospodarstvu itekako sporne. Zasto bi se novac uzimao lose placenoj blagajnici u Konzumu i davao poduzetnicima? Em stvara korupciju em je nemoralno. Sto se cijepljenja tice, to bi trebala biti odluka svakog pojedinca. Ja sam se cijepio jer smatram da je Covid-19 puno opasniji od cjepiva.

  • Anemona_1 02.07.2021.

    Nažalost, vrludanje Stožera dovelo je do toga da velik broj ljudi ima nedoumice i nepovjerenje u njihove odluke. No, činjenica jest da je virus tu, usporava ili stagnira gospodarstvo i neće sam od sebe nestati. Ako cijepljenje dovodi do toga da omogućava koliko toliko povratak u normalni život, onda je svima nama u interesu da to učinimo - ne kaznama i represijom, već zdravim razumom. Radim s kolegicom koja je odbijala nositi masku i štititi se - završila je 2 mjeseca na bolovanju s kolapskom 1 plućnog krila. Sada više ne misli da se ne treba cijepiti, jer je, kako sama kaže, prošla pravi pakao.

  • Selo_malo 02.07.2021.

    Ovo niti Staljin nije radio

Komentiraj...
Vidi sve komentare