To je to što me zanima!

SDP ruši Zakon o prometu zbog spornih 0,5 promila

SDP uz potporu SDSS-a predaje tužbu Ustavnom sudu zbog novog Zakona o sigurnosti na cesti, a najspornija im je odredba o dozvoli 0,5 promila
Vidi originalni članak

Uz potporu vladajućih zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića i Ratka Gajice te zastupnika talijanske manjine Furia Radina, SDP će tužbom na Ustavnom sudu rušiti odredbe zakona o sigurnosti na cestama. SDP predaje tužbu Ustavnom sudu, a najspornija im je odredba o 0,5 promila. Njome se vozačima dopušta sjesti za volan s 0,5 promila alkohola u krvi, ali ako tijekom vožnje naprave i najmanji prekršaj, platit će kaznu za alkoholiziranost i prekršaj koji su napravili. Pupovac kaže da su SDP-ovu inicijativu podržali jer je spomenuta odredba u koliziji s Ustavom, te da nema ništa prirodnije od toga. Podsjetio je da je njegova stranka podržala SDP-ov amandman koji se odnosio na tu odredbu zakona. Pupovac kaže i da unutar vladajuće koalicije nije bilo prilike za razgovor o toj temi, jer je taj dio zakona očito bio rezultat razgovora između HDZ-a i HSS-a. Naime, HDZ je želio ostaviti nula promila, dok se HSS zalagao za 0,5 promila, pa smo u zakonu dobili gemišt te dvije odredbe, a Pupovac ističe:
- Često tako dobivamo gemišt, ali to nije razlog da se gemištima stvara neustavno stanje - rekao je. SDP očekuje da će glas za njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti uz oporbene, dati još koji zastupnik iz vladajuće koalicije. Prikupili su 64 potpisa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare