To je to što me zanima!

SDSS: Što god se veže za ustaše, nikako nije za nas

Osnivanje HPC-a zbog prikrivena pozivanja na stečevine NDH osuđuju i srpske stranke u Hrvatskoj i Komisija za vjerske zajednice
Vidi originalni članak

Najava osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve prerasla je u prvorazredni politički skandal. Otvoreno ili prikriveno pozivanje na endehazijska vremena i Antu Pavelića povjesničari smatraju pokušajem uništavanja partizanske tradicije i pritajenim širenjem mržnje na nacionalnoj osnovi. Na svojim internetskim stranicama Hrvatska pravoslavna zajednica ističe kartu NDH te u uvodnoj riječi piše: “Zajednica treba zbližavati dvije vjerske istovjetne i isto značajne kršćanske zajednice u jednonacionalnoj zajednici – u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Ministar Božo Biškupić, šef Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama, energično je osudio osnivanje HPC-a.
- Nikad nismo niti ćemo podupirati ustaštvo, dapače uvijek smo ga osuđivali. Komisija ne podupire nikakva udruženja ili organizacije koje bi zagovarale ideologiju iz vremena NDH - kaže Biškupić. Milord Pupovac (SDSS) objasnio je da još neko vrijeme ne želi ništa komentirati u medijima, a njegov stranački kolega Vojislav Stanimirović to osuđuje.
- Ako traže ishodište u nekadašnjoj NDH, onda je to za svaku osudu i u tom slučaju Vlada bi trebala reagirati. Osnivanje te crkve na zadarskom području ima političke motive jer je riječ o dijelu RH u koji se Srbi slabo vračaju, kuće im se ne obnavljaju i slično - rekao je Stanimirović. Povjesničar Igor Graovac kaže da je to “četničko-ustaška patka”.
- Njima treba pet godina da okupe 500 vjernika. Riječ je o grupi bezveznjaka koja je bacila udicu i koja želi uništiti partizansku tradiciju.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • bbaco 16.03.2010.

    ako 12500 ljudi u hrvatskoj smatra da su pravoslavni hrvati onda imaju pravo i na svoju hrvatsku pravoslavnu crkvu, to je stvar vjerskih sloboda, sve ostalo je diskriminacija pravoslavnih hrvata, jer ako ostali vjernici(ostalih vjera) imaju zašto ne bi i oni imali

  • hogar0071 16.03.2010.

    Kad srpska pravoslavna crkva prizna autokefalnost makedonske pravoslavne crkve onda mozete nesto reci, do tada je bolje da sutite, zasto bi mi bili korekni prema vama kad vi sami niste korekni.

  • oktalv 16.03.2010.

    zanima me dali je stanimirović bio povezan sa ČETNICIMA dok je bio u Vukovaru , p njima je zabranjeno pisati a čim je netko protiv politike Stanimirovića I pupavca odmah je Uštaša pa makar bio i Srbin SRAMOTA vrijeme je da se ovakve srpske vođe povuku iz politike

Komentiraj...
Vidi sve komentare