To je to što me zanima!

Sedmero djece i bolesna žena, a već drugi put mu dali otkaz

Uprava tvrtke na listu ga je prvi put stavila prije dvije godine, no tada se uspio izboriti za ostanak na radnom mjestu. Sada se priča ponavlja. Miljenko je obavijest dobio 30. studenog
Vidi originalni članak

Obavijest je stigla iznenada. Nisam očekivao tako nešto i zaista sam zatečen, rekao nam je Miljenko Višak (47) iz Križevaca koji je ponovo završio na listi tehnološkog viška u Hrvatskim željeznicama gdje radi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uprava tvrtke na listu ga je prvi put stavila prije dvije godine, no tada se uspio izboriti za ostanak na radnom mjestu. Sada se priča ponavlja. Miljenko je obavijest dobio u srijedu, 30. studenog. 

- Iskreno sam jako zabrinut za egzistenciju. Uzdržavam sedmero djece, a supruga Jasna (44) je zbog zdravstvenih problema često na bolovanju, pa su nam prihodi manji - rekao nam je Miljenko. 



On i supruga otplaćuju kredit, a moraju plaćati i učenički dom za Kristijana (18), Dominika (18) i Doroteu (18) koji se školuju u Zagrebu. Zbog mlađih, Kristine (17), Bernarda (14), Leonarda (12) i najmlađeg Klaudia (8), Miljenko bi volio nastaviti raditi bilo koji posao. 

U HŽ-u radi preko trideset godina. Na njegovu situaciju reagirao je Ivan Forgač, predsjednik sindikata Hrvatskih željeznica. 

- Sramota da se čovjeka koji ima takve obveze uzdržavanja maltretira na ovaj način. Gospodin Višak ima smanjenu radnu sposobnost jer je stradao na poslu. Sramota je da se njemu ne nađe neki posao - komentirao je Fogač. Dodao je da je taj postupak ujedno i kršenje Zakona o radu jer je u istom predviđeno da radnici takvih situacija imaju prednost. 

Forgač je istaknuo da Miljenko sada može odraditi otkazni rok, no u tom će mu slučaju otpremnina biti manja. Ukoliko ipak pristane na otkaz, iznos otpremnine raste pa će mu ona biti viša za čak 60 posto. No u tom slučaju Miljenko bi prihvaćanjem otkaza izgubio sva prava sudskog osporavanja zakonitosti otkaza. 

- Ljude se ucjenjuje s iznosom otpremnine kako bi si samo dali otkaz - zaključio je Forgač. 

Idi na 24sata

Komentari 367

  • TONI 1_1 07.12.2016.

    Predlazem da se pljackasima iz Remetinca oduzme nezakonito stecena imovina i sa tim novcem financiraju ovakvi slucajevi,prevoz ucenika,opremanje puckih kuhinja i slicno.Sve dok se ne pocne sa oduzimanjem opljackanog ja osobno ne vjerujem ni jednoj vladi.

  • Gena Vava 07.12.2016.

    Žalosno je da čovjek nakon 30 godina radnoga staža dobije otkaz , taj čovjek cijeli život radi i odgaja djecu za koju nije tražio nikakvu pomoć....Gdje je sada sindikat da se izbori za tog čovjeka???

  • MAX 2010 07.12.2016.

    čovjek produktivan-pa višak ? ....Nevjerojatno je koliko su u državnim tvrtkama fokusirani na prisilno-agresivno odstranjivanje iole starijih(čuveno restrukturiranje ! ) i to bez obzira dali na burzu ili neku mirovinu !!! Strategija je debilna jer povećavaju izdatke za naknade i mirovine a umanjuju broj onih koji te fondove pune. Štos je u tome jer oni misle na svoje besposlene rodice i rodijake koji se onda masovno uhljebljuju.....! Nenormalno je koliko se i inače mrze i diskriminiraju stariji a u kolektivnim se ugovorima svugdje uspjelo eliminirati zakonsku zaštitu kategorije "pred mirovinu" (5 god!).......Nadam se da će im Bog platiti i vratiti jer godine idu svima i Sud im je sve bliži...........

Komentiraj...
Vidi sve komentare