To je to što me zanima!

Šef hrvatskog tima u Turskoj: 'Tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno'

Hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite stigao je u noći u južni Hatay
Vidi originalni članak

Radimo 24 sata na dan i tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno, rekao je u četvrtak Hini Tomislav Marević, šef hrvatskog tima koji je u noći stigao u pokrajinu Hatay i počeo pomagati unesrećenima u razornom potresu u Turskoj.

OSTALE SU BEZ OBITELJI Erdogan i supruga posjetili 16 beba spašenih iz ruševina: Dobro su i u sigurnim su rukama

Hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite stigao je u noći u južni Hatay. Put konvoja s desetak vozila je potrajao jer su ceste zakrčene i puno zemalja šalje pomoć, ali uspjeli su sretno stići, rekao je Marević.

Odmah su krenuli raditi i tražiti zarobljene osobe pod ruševinama nakon razornog potresa jačine 7,8 koji je u ponedjeljak pogodio pogranično područje Turske i Sirije.

CURICU IZVUKLI IZ RUŠEVINA VIDEO Potresan razgovor curice i spasioca: 'Sjećaš se igre skrivača, e sad sam te našao!'

Tlo nastavlja podrhtavati, a stanovništvo i timovi za spašavanje danas su osjetili potres jačine 3,9, opisao je Marević. Svi su dobro i nastavljaju s potragom, a vrijedne informacije pri spašavanju daje im lokalno stanovništvo.

"Do sada nažalost nismo pronašli nijednu živu osobu, ali svaka takva informacija koju dobijemo od svjedoka nam je jako važna i to uzimamo kao prioritet", rekao je Marević.

Noći su nešto hladnije, ali to ne utječe na hrvatski tim.

U AKCIJI SU Hrvatski spasilački tim probio se tijekom noći u turski Hatay, u ruševinama traže preživjele

"Radimo 24 sata na dan, bez prestanka", rekao je Marević, dodavši da ostaju ondje "koliko god bude potrebno". "To će lokalne vlasti odlučiti kad je akcija traganja i spašavanja završila. Sada još uvijek postoji nada i nastavlja se raditi", dodao je.

Hrvatski tim nalazi se u sektoru N, u istom sektoru s timom za spašavanje iz Ukrajine. Svaki tim radi za sebe, ali ne izostaje suradnje.

"Razmjenjujemo informacije i ako trebamo nekome uskočiti za ispomoć, tu smo", rekao je Marević.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • Lili88 09.02.2023.

    Prekasno ste dosli,isto kao i drugi. Da se na vrijeme krenulo bar stotine bi se dodatno spasilo. Svej3dno,sretno vam bilo da sto vise prezivjelih nadjete,nadu ne treba gubiti,svi bi trebali tamo ostati i traziti dok god se ne rascisti sve,jer cuda se desavaju i nakon 10 dana. Sretno!

  • komentator Luka10 09.02.2023.

    sretno tamo!

  • ping-pong 09.02.2023.

    Bjes me hvata kad vidim djecu u rusevinama...a spasitelji sporo izlaze iz aviona, sjede na aerodromima, pa dok se smjeste u hotelu....a zrtvama je svaka sekunda bitna!! Gadi mi se sve ovo! Da sam ja netko, predlozio bi NATO za elementarne nepogode, sve drzavne sluzbe poput naseg HGSS-a, bi imali baze, helikoptere, kanadre i odmah bi djelovali , bez zaustavljanja na granicama i nekakvih zastajkivanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare