To je to što me zanima!

Šef IAEA-e dolazi u Zaporižju

Ovo će biti drugi Grossijev posjet elektrani, najvećoj u Europi, nakon ruske invazije na Ukrajinu
Vidi originalni članak

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi najavio je u subotu da će idući tjedan doći u obilazak ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, na jugoistoku, gdje je situacija "nesigurna", rekao je.

Ovo će biti drugi Grossijev posjet elektrani, najvećoj u Europi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, kako bi "iz prve ruke procijenio ozbiljnost situacije u vezi s mjerama zaštite i s nuklearnom sigurnosti u elektrani", priopćila je IAEA.

PUTIN RASPOREĐUJE U BJELORUSIJI Što je taktičko nuklearno oružje i hoće li ga Putin upotrijebiti?

"Unatoč našoj prisutnosti u elektrani u zadnjih sedam mjeseci, situacija u Zaporižji je nesigurna", rekao je Grossi u priopćenju.

"Opasnost za sigurnost i za nuklearnu sigurnost je očita, kao i potreba da se odmah reagira kako bi se spriječio incident", dodao je.

Grossi je predložio da se oko elektrane uspostavi sigurnosni pojas.

'LUKAŠENKO TO DUGO TRAŽI' Putin: Rusija će na teritoriju Bjelorusije rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje!

"I dalje sam odlučan činiti sve što je u mojoj moći kako bi pomogao da se umanji opasnost nuklearnog incidenta u nesretnom ratu u Ukrajini", rekao je.

Grossija će pratiti nova skupina stručnjaka IAEA-e koja je od rujna prošle godine trajno prisutna u elektrani.

Smjena stručnjaka planirana u veljači kasnila je gotovo mjesec dana, rekla je IAEA koja žali zbog "veoma teških okolnosti s kojima su se stručnjaci morali nositi".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare