To je to što me zanima!

Šeks: Po Ustavu, mandat ide relativnom pobjedniku

U HDZ-u su i dalje uvjereni da će nova HDZ-ova vlada biti sastavljena do Božića, a Sanader je ponovio da je s Mesićem već sve dogovorio
Vidi originalni članak

Europska demokratska tradicija i hrvatski Ustav nalažu da, nakon konzultacija predsjednika Republike sa strankama, mandat za sastavljanje vlade dobije relativni izborni pobjednik, ustvrdio je član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks komentirajućito što je predsjednik Stjepan Mesić ustrajao u namjeri da mandat povjeri onom tko mu dokaže da ima većinu u Saboru. Podsjetio je da, po Ustavu, Predsjednik Republike daje mandat osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mandata u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Dodao je da je i da je logično da relativni pobjednik prvi dobije period od 30 plus 30 dana da sastavi vladu.
U HDZ-u su i dalje uvjereni da će Mesić uskoro mandat za sastavljanje vlade ponuditi njima te da će nova HDZ-ova vlada biti sastavljena najkasnije do Božića, a sam Sanader u srijedu je ponovio da je s Mesićem jučer sve dogovorio.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Tupac 29.11.2007.

    Šeks laže. Po čl. 94 Ustava, mandat ide onome tko ima većinu u saboru. Sabor ima 153 zastupnika, dakle treba im 77 za većinu (onu najobičniju većinu, gdje ti sa svojim kompanjonima imaš više glasova od onog drugog i njegovih kompanjona). Oni imaju 67. Dakle, nemaju većinu. Imaju relativnu većinu, al zahebano je za šeksa to što relativna većina nije ona većina koja se traži. Relativna je većina nešto manja i slabija, pa prema tome mandat ne može dobiti. A žalosno je što je Šeks tako ponosan na činjenicu da je PRAVNIK, a ovako izvrće i više nego jasne odredbe Ustava. To što čl. 94 Ustava ostavlja prostor za manevar Predsjedniku, ne znači da Ustav nejasno napisan ili nedorečen. Savršeno je jasan. Studiram pravo pa znam kako oni na faxu gledaju na svaku riječ, i zato je sramota za Šeksa i poniženje za profesiju da govori ovakve stvari koje su očita neistina. Čak je članak i na TV-u bio, i sve smo vidjeli, i nema ništa sporno. A sad, što se to HDZ-u ne sviđa, to je njihov problem.

  • doda 28.11.2007.

    Mislim da Vam puno odluka ni u HDZ--u nije po Ustavu, pa zašto bi se onda drugi toga slijepo morali držati. Drago mi je da predsjedniku niste uzeli i ovlasti u vezi davanja mandata za sastav vlade. Nek Vas prži na laganoj vatrici, i to što duže.

  • entoni 28.11.2007.

    I bačva vina, tako je ! Živjeli !

Komentiraj...
Vidi sve komentare