To je to što me zanima!

Preselili su učenike iz škole za slijepe jer im se škola urušava

Roditelji djece koja moraju seliti tvrde da nigdje u Hrvatskoj ne postoje stručnjaci koji bi bili u stanju kroz poludnevni boravak raditi s njihovom odraslom djecom
Vidi originalni članak

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek koji su nastavu pohađali u zagrebačkoj Nazorovoj ulici od ponedjeljka će u školske klupe sjesti u Kušlanovoj ulici. Ukupno je riječ o 20 djece. Roditelji su ogorčeni.

- Moja Anita rodila se sa svega 640 grama, slijepa je, ima autizam i mentalnu retardaciju te oštećenje mozga. Takva djeca boje se zvukova, a zbog bilo kakvih promjena završe kod psihijatra – uzrujano priča mama Tatjana Babijaš (52) iz Zagreba. Samohrana majka četvero djece strepi kako će najmlađa Anita (18) podnijeti premještaj, a još više je ljuti što se sve odigralo u samo nekoliko dana.

- Obavijest o promjeni stigla je u četvrtak, a vidim da su pismo poslali 1. rujna. Škola počinje u ponedjeljak. Prostori u koje djeca idu su neadekvatni. Namijenjeni su školovanju slijepe i slabovidne djece bez većih oštećenja, pa nemaju prilagođene WC-e, učionice su male, u njima nema prostora za odmor, nemaju gdje izaći u park – objašnjava ona.

Anita kreće u drugi razred srednje škole po prilagođenom programu. Razlog preseljenju, stoji u dopisu roditeljima, tehničke je naravi. Tijekom ljeta u staroj i derutnoj zgradi počelo je prokišnjavati.

- U zgradi su se urušila dva stropa i postoji opasnost od toga da se sve sruši. Meni je sigurnost djece prioritet i zbog toga sam odlučila preseliti nastavu u Kušlanovu – rekla je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Diana Kralj dodajući da ne zna zašto se roditelji bune jer novi prostor u Kušlanovoj još nisu ni vidjeli. Na upit hoće li djeca ondje imati jednake uvjete, odgovorila je:

- Bit će na sigurnom, to je najvažnije. Roditelji ne mogu očekivati iste uvjete kao u Nazorovoj, ali ne mogu riskirati da nekome padne strop na glavu – rekla je.

Za problem znaju od srpnja, kad je o svemu obavijestila Ministarstvo socijalne skrbi, no zbog korištenja godišnjih odmora povjerenstvo koje je trebalo odlučiti o saniranju oštećenja sastalo se tek u četvrtak. U ponedjeljak će odlučiti hoće li u Kušlanovoj graditi novi paviljon za djecu iz Nazorove ili će ih zbrinuti na drugi način u postojećim uvjetima. 

Ministarstvo čeka elaborat

Ministarstvo je od Centra Vinko Bek zatražilo tri ponude sudskih vještaka za izradu elaborata zatečenog stanja radi osiguranja dokaza sigurnog korištenja građevine od ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke - rekli su iz Ministarstva dodajući da će o budućnosti zgrade odlučiti kad im taj elaborat stigne.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • AnitaIan 06.09.2015.

    Škola je zatvorena samovoljom ravanteljice,a ne odlukom inspektorata. Da nas se smješta u bolje uvjete mi bismo vidjeli svrhu preseljenja. Našoj djecu se oduzimaju minimalni uvjeti koje već imaju. Koliko se sjećam u Vukovaru u Tehničkoj školi su otpadali stropovi, dizali se parketi, sanitarni čvorovi nisu postojali,otvori u zidovima. Tehničku školu nitko nije preselio, a zašto? Slična je stvar bila i sa Šibenskom bolnicom, itd. Ali nisu na Tuškancu u Zagrebu, pa se nitko ne sviđa lokacija budućeg poslovno ili stambenog kompleksa. Zašto gospođa ravnateljica nije pustila novinare u školu, da vide postojeće stanje, nema sada djece u školi. Jedino ako preko vikenda ne sruši stropove, pa pozove novinare. Zašto je uloženo u mjesecu svibnju 250 000 kn u dvorište i pristup ovog proljeća, a krov propušta već godinama? Zašto se uređuje okoliš, valjda je prioritet krov škole?

  • ozanavg 06.09.2015.

    Oduzeti imovinu onima što su pokrali lijepu našu.... i uložiti u ovakve korisne stvari

  • niskoristy 06.09.2015.

    Opet i ponovno! Pročitaj pismo!!! Naveo je probleme (neke od njih) i rekao što predsjednica može napraviti da se oni riješe. Prema tome pozvao ju je da umjesto naslikavanja po kombajnima i brodovima iskoristi svoj utjecaj za riješavanje sranja u državi. To je jedna od duznosti predsjednika. Ali ako ti to smatraš napadom.... dooobro nemoj se ljutit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare