To je to što me zanima!

Policija zaustavila traktore i ne dopušta im da stignu u Zagreb

Iz Virovitičko-podravske županije prema Zagrebu je krenulo 27 traktora. Policajci su ih zaustavili u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i i ne dozvoljavaju im da nastave put
Vidi originalni članak

Policija je iza 17 sati zaustavila 27 traktora koji su iz Virovitičko-podravske županije krenuli prema Zagrebu. Zaustavili su ih i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ne dopuštaju im da nastave put. Seljaci s vinkovačke obilaznice traktorima su pokušali probiti policijsku blokadu i krenuti prema Zagrebu. S policijom su postigli dogovor da u metropolu krenu samo četiri traktora, javlja HRT

Seljaci prosvjednici u Jarmini oko 14.30 sati pokušali su proširiti blokadu i na raskrižje s Ivankovom, no policija je njih blokirala s obje strane te više nisu u mogućnosti nigdje pomciati svojih 40 traktora.

- Evo, policija je ta koja blokira promet, a ne mi - rekao je Tomislav Pokrovac iz Sindikata hrvatskih seljaka.

Virovitički seljaci krenuli prema Zagrebu

Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, u subotu oko podneva odbio je ponudu Petra Čobankovića, ministra poljoprivrede, da dođu u ponedjeljak u Zagreb na pregovore. Pokrovac je podsjetio kako seljaci traže da im se sve potpore isplate u punim iznosima, da cijena plavog dizela bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike - 4 kune litra, te da se deblokiraju svi računi seljaka i izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za idućih deset godina. Uz ove zahtjeve, Pokrovac ističe i potrebu silaska sadašnje vladajuće garniture s vlasti zbog čega i daju potporu i sudjeluju u protuvladinim prosvjedima. 

- Slavonija, kao hrvatska žitnica, je izvor svih seljačkih problema i njih ćemo rješavati ovdje, a ne u Zagrebu - kaže Pokrovac. 

Njegov kolega iz Virovitičko-podravske županije, Zvonko Pipić, krenuo je nakon 11 sati u koloni traktora prema Zagrebu. Uz njihovih 25 traktora kažu da s njima prema Zagrebu idu i iz drugih mjesta. Pipić očekuje da će u Zagreb doći stotinjak traktora. Kažu da idu pred Ministarstvo poljoprivrede na Aveniji grada Vukovara te da će tamo ostati dok im se ne ispune zahtjevi. 

-  Deseti dan je kako prosvjedujemo, a ovi napaćeni seljaci nemaju drugog izbora i kreću u Zagreb.  Ministru Čobankoviću i Vladi RH devet dana i noći nudili smo sve moguće prijedloge za pregovore o naših 13 zahtjeva, ali 'ekipa' Vlade RH nije smatrala da treba sjesti s nama za stol kako bi se razgovaralo o kvalitetnijim rješenjima. Idemo u metropolu gdje očekujemo da će se naši problemi riješiti. Sramota je da seljaci, koji stvaraju, ne mogu razgovarati s ministrom za kojega zarađujemo plaću. Vlada RH je prema nama pokazala neosjetljivost i bahatost koja je povrijedila naš seljački ponos. Kako su Slavonci u ratu ustali i dostojanstveno i prkosno izborili svoje pravo na slobodu, tako će i seljaci mirno i dostojanstveno izboriti svoja prava na dostojanstveni život od rada - poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Županijske udruge seljaka u Virovitici.

Seljaci virovitičkog kraja u subotu nisu prihvatili ponudu državne vlasti da u Zagreb na prosvjed dođu besplatnim autobusima. Najvažniji zahtjev upućen Vladi je donošenje desetogodišnje razvojne strategije za poljoprivredu i isplata obećanih poticaja, a o ostvarenju preostalih 11 zahtjeva spremni su na pregovore. U desetodnevnim mirnim prosvjedima na području Virovitičko-podravske županije  sudjelovalo je više od 1000 seljaka.

Filipović: 90 posto udruga ne podržava prosvjede

Šef Saveza poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije Miroslav Filipović izjavio je da 90 posto poljoprivrednih udruga ne podržava seljačke prosvjede. Kaže da govori u ime 40-ak županijskih udruga koje smatraju da se treba dogovarati za stolom. Dodaje da je većina zahtjeva već dogovorena. Filipović naglašava da Tomislav Pokrovac nije poljoprivrednik jer ga nema u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava te da sindikat za čijeg predstavnika se predstavlja, nije ni registriran, javlja HTV.

Čobanković: Ne idem i nisam se najavljivao

Ministar Čobanković rekao je da neće ići u Slavoniju i sastati se s predstavnicima Sindikata hrvatskih seljaka. Kaže da nije bilo najave, niti je govorio s njima o svom dolasku tamo. 

- Ne znam zašto šalju najave, trebate njih pitati - rekao je ministar, javlja HTV. Dodaje da ne može ministar non-stop odlaziti samo na prosvjede i kontaktirati s njima. Kaže da su se s većinom udruga dogovorili i to se realizira te da nema više prostora. 

Prijetili blokirati granicu u Tovarniku

Seljaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu su oko deset sati blokirali cestu Tovarnik – Vinkovci kod mjesta Ilača. Prema riječima Stjepana Filića, predstavnika Sindikata seljaka, to je tek prvi potez u konačnom obračunu s ministrom Petrom Čobankovićem.

- On je pokušao poslati svoje 'jatake', no mi smo odbili razgovor s njima. U slučaju da se ogluši na opetovan poziv da nam se pridruži i porazgovara s nama, ovaj put do podneva, najavljujem da ćemo blokirati i cestu Tovarnik – Vukovar, čime ćemo, praktički, u potpunosti blokirati granični prijelaz Tovarnik, priča Stjepan Filić. 

U prosvjedima u Ilači trenutno u blokadi ceste sudjeluje oko 70 traktora. U Jarmini su seljaci sa 40-ak traktora blokirali cestu Vinkovci – Osijek, kod Podgrađa 20-ak traktora blokiralo je cestu Lipovac – Nijemci – Vinkovci, a još su blokirali i prometnice u Gradištu i Vrpolju.

Policija potvrđuje navode seljaka, no njihovi podaci o brojnosti traktora i prosvjednika ipak su malo drukčiji. Prema riječima Luke Barunčića, policijskog glasnogovornika, u Ilači se trenutno u blokadi prometnica nalazi 40 traktora i 50 ljudi.

U Jarmini su cestu blokirali s 28 traktora, jednim teretnim vozilom i kombajnom, dok se tamo nalazi tek 10 ljudi. U Podgrađu je osam traktora i jedan čovjek. 

- Gdje su ljudi, ne znamo! Pretpostavljamo da su zbog hladnoće u svojim kućama - kaže Luka Barunčić.

Idi na 24sata

Komentari 118

  • crostradamus 20.03.2011.

    Nije mi jasno kako policija može nekome ograničiti kretanje po Hrvatskoj!Jesu traktori registrirani?O čemu se onda tu radi?

  • DraganDraganic 20.03.2011.

    Svi znamo za probleme u Hrvatskoj čak i mala djeca. Demokratska smo država i svatko ima pravo glasa i prosvjedovati. Ali trebaju shvatiti i nas ostale koji moramo svaki dan na posao tim cestama, a ne okolnim cestama unistavati naše automobile tj. zapadati u blato, trgati ispusne lonce, frcanje kamenja po limariji itd. Izgubili su vecinu potpore ljudi (iz Jarmine ) zbog njihovog bahatog ponasanja i fizički pretnji. Nezamislivo je da jedan pokrovac i njih jos dvadesetak trci za autom mojeg brata u tko zna kojoj namjeri( sumnjam da bi samo razgovarali sa njim) samo zato sto im je rekao da idu blokirati vinkovacku obilaznicu a ne jarminu. Želim još reci da nisam protiv prosvjeda vec protiv takvog krajnje bezobraznog ponašanja. Nadam se da ce se to sve sto prije završiti jer Jarmicanima je stvarno dosta da ih stalno netko blokira.

  • istina i bog 20.03.2011.

    več sam se preplašio da nisam pogodio ko mi je dao minus ali vidim da je božo jer je opet to učinio

Komentiraj...
Vidi sve komentare