To je to što me zanima!

Seljaci odustali od prosvjeda: Linić i Jakovina traže razgovor

Očekujemo da će nas u četvrtak nakon sjednice Vlade primiti ministri financija i poljoprivrede Slavko Linić i Tihomir Jakovina, a možda i premijer, rekao je Dukić
Vidi originalni članak

Nakon tri dana prosvjeda poljoprivrednici koji su se o okupili na prosvjedu upozorenja u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, danas su od 11 sati uklonili traktore s ceste budući da su dobili poziv na sastanak iz ministarstava poljoprivrede i financija. 

- To je znak dobre volje. Očekujemo da će nas u četvrtak nakon sjednice Vlade primiti ministri financija i poljoprivrede Slavko Linić i Tihomir Jakovina, a možda i premijer Zoran Milanović - rekao je koordinator prosvjeda Dragutin Dukić na konferenciji za novinare u Ferovcu. 

Podsjetimo, prosvjednici traže žurnu isplatu poticaja, odnosno traže da se 50 posto poticaja isplati u ovom tjednu, a ostatak do 15. ožujka. Traže i izmjene u Prijedlogu Zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu. Seljaci, naime,  smatraju da prijedlog pogoduje 'velikim igračima' na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Također, traže rješavanje nagomilanih problema u proizvodnji i preradi mlijeka.

Seljaci iz Varaždinske županije čekaju pisanu potvrdu

I poljoprivrednici Varaždinske županije koji blokiraju jedan trak prometnice na ludbreškoj zaobilaznici uskoro bi se mogli povući ukoliko iz Ministarstva financije stigne i pisana potvrda vezana uz sastanak s ministrom Slavkom Linićem, rekao je koordinator prosvjeda poljoprivrednika za tu županiju Miljenko Ivanuša. 

Linić spreman razgovarati, ali ne prihvaća ultimatume s ulice

Ministar Linić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je spreman razgovarati s poljoprivrednicima koji prosvjeduju tražeći hitnu isplatu poticaja. 

- Znamo da su rokovi za isplatu poticaja do kraja lipnja i u tim rokovima isplata nije problem. Nije problem na neki način osigurati i bržu isplatu, tu je mogućnost ministar poljoprivrede nekoliko puta razmatrao u ministarstvu financija, rekao je Linić. Borit ćemo se da osiguramo isplatu poticaja što prije, ali ne možemo prihvatiti ultimatume s ulice, smatramo da to nije način komunikacije - istaknuo je ministar Linić, a prenosi HRT.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • snekyvz-2 14.02.2013.

    jedina je istina da seljaci nažalost moraju preživljavati od tih poticaja jer je uvozom uništena domaća poljoprivredna proizvodnja... uvoze svinjske polovice koje su trebale u kafileriju a naši seljaci ne mogu prodati svinje sa svojih farmi... znam iz vlastitog iskustva... žalosno ali istinito.... jedete smeće iz uvoza koje se prodaje na akcijama u trgovačkim lancima... da se zabrani ili barem smanji taj uvoz seljacima, a i ostalim građanima bi bilo puno bolje... imamo toliko oranica, toliko zemlje da se možemo sami prehranjivati a oni nam rade taj uvoz i uništavaju nas... lako je govoriti nekome tko to promatra sa strane i sprdavati se sa tim prosvjedima, ali vjerujte mi, seljacima nije lako....

  • korisnik123456 13.02.2013.

    Kako bi volio da im država ukine sve poticaje i potpore. Isplati ono što je obećala do sada i prekine. A onda bi volio vidjeti koji bi od tih seljaka prestao raditi zemlju zato što mu se ne isplati!

  • rise9 13.02.2013.

    linic prica o zaradi od poljoprivrede,pa nek se onda primi poljoprivrede i pocne radit na zemlji pa da vidi kako je to lako,pa mu nece bit potrebe dizat poreze,legalizacije i svega ostalog. Malo je nervozan i jadan od svoje nesposobnosti da napravi nesto dobro za sve ljude u ovoj zemlji,pa postaje ljut i arogantan!

Komentiraj...
Vidi sve komentare