To je to što me zanima!

Seljaci rukama micali aute policije; blokade sve šire

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Policija preusmjerava promet, a na vinkovačkoj obilaznici seljaci i policija bili su izmiješani. Petar Čobanković je pozvao seljake na nove pregovore
Vidi originalni članak

Seljaci su iz Jarmine, gdje je više od 400 traktora, krenuli oko 13 sati prema Vinkovcima namjeravajući nastaviti vožnju prema  graničnim prijelazima Tovarnik i Ilok. No, na nadvožnjaku iznad pruge, na ulazu u grad blokirala ih je policija. Počeli su se i naguravati s prosvjednicima, a sukob je ubrzo smirila interventna policija. HRT javlja da su seljaci golim rukama krenuli micati policijske aute u blokadi. Trenutno je situacija na vinkovačkoj obilaznici mirna, a toliko je izmiješanih traktora i policijskih vozila da je teško reći tko koga blokira. Stjepan Filić je rekao da im je cilj doći s nadvožnjaka do ceste Vinkovci-Županja, da bi sutra mogli krenuti za Zagreb.

ČOBANKOVIĆ: SPREMAN SAM I DALJE PREGOVARATI
Ministar Čobanković je na konferenciji, na koju je kasnio skoro pola sata, rekao da je do podne bio u Vladi gdje su analizirali svaki detalj, no da još nisu našli model kojim bi riješili zahtjeve seljaka. Ponovio je da pristanu li na te uvjete, država bi otišla u bankrot te da neće davati lažna obećanja. Dodao je da će i danas biti sa prosvjednicima, ali ne gdje i kad, a spreman je i dalje pregovarati, no naglasio je da se iznad realnih mogućnosti ne može ići. Demantirao je da je netko rekao da će Vlada danas ići na pregovore te je rekao da Petrokemija nije digla cijene za 15 posto. Najavio je očitovanje ministarstva financija u ponedjeljak ili utorak, a pozvao je prosvjednike da se vrate kućama. Rekao je da ga čudi što je kod Josipovića bio Mato Mlinarić koji je zbog manipulacija s poticajima skinut s popisa savjetnika, a tvrdi i da se preuveličava broj prosvjednika. Demantirao je navode da je oslobađanje plaćanja zakupa mjera od koje će koristi imati samo veliki proizvođači. Koordinaciju seljačkih udruga je pozvao u 20 sati na zadnji krug pregovora u ministarstvo.

BLOKADA NA SVE VIŠE PROMETNICA
Seljaci su počeli blokadu prometnica diljem Slavonije u 13 sati, kako je najavio Matija Brlošić, predsjednik udruge Brazda i jedan od organizatora prosvjeda koji traju već sedmi dan. Prvo su blokirali čepinsku obilaznicu. Blokirali su i cestu kod Bošnjaka, koja vodi prema granici u Gunji. Nešto prije 14 sati, blokadi su se priključili i seljaci u Ferovcu kod Kutjeva koji su zapriječili cestu prema Našicama. Osječka policija preusmjerava promet s blokiranih cesta u Čepinu, Donjem Miholjcu, Našicama, Dalju, Podgoraču i Čemincu. Seljacima se na čepinskoj obilaznici s 15 konja pridružila i konjička udruga iz Čepina.
- Ne znam, dokad će trajati blokada, željeli bismo da to bude što kraće i da sve ne ode kvragu. Uporno pokušavamo kontaktirati ministra Čobankovića, kao i ostale ministre iz Vlade. Nadam se da će i oni shvatiti odgovornost koju imaju prema situaciji za koju se plašimo da bi mogla izmaći kontroli - dodao je Brlošić.
Seljaci za 2009. traže isplatu 60 posto poticaja u novcu, a ostatka u repromaterijalu, te ako netko ne želi repromaterijal, mora dobiti novac do 30. svibnja. Žele i isplatu 205 milijuna kuna poticaja iz 2008. godine. Oko 15.30 sati prosvjednici su automa blokirali promet jer su njihove traktorer blokirali policajci svojim vozilima. Blokirali su cestu Bjelovar-Đurđevac u Letićanima.

DALMATINCI SE POVUKLI, MLJEKARI ZA KOMPROMIS
Ivan Putnik iz Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije rekao je za Novu TV kako su dali svoju podršku, ali da je sada vrijeme da traktore s ceste u Kukuzovcu vrate na posao. Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog  saveza udruga proizvođača mlijeka, je govoreći o prosvjedu seljaka u Gudovcu kazao kako ga  podržavaju, ali ih je i pozvao da prihvate kompromisno rješenje koje im nudi ministar Petar Čobanković.

Idi na 24sata

Komentari 152

  • peinkiller 07.03.2010.

    ja bi ih pendrekom rastrjero dosta su krali na poticajima drzavu

  • Državotvor 07.03.2010.

    Što čekaju više, zašto ne krenu prema Zagrebu!!!

  • milimar 07.03.2010.

    Neka svi u vladi idu odakle su i došli na goli otok

Komentiraj...
Vidi sve komentare