To je to što me zanima!

Šest godina predanog rada. Život i rad svetog Dominika objedinili su na 984 stranica

U knjizi 'Sveti Dominik u Hrvata' obuhvaćeno je sve ono što je o ovom utemeljitelju dominikanskog reda nastalo na hrvatskom tlu
Vidi originalni članak

Ova antologija u koju su se autori upustili nije bila mirna šetnja, već jedna avantura i gaženje kroz 800 godina nakupljene literature, slikovito je dominikanski provincijal dr. sc. fr. Slavko Slišković predstavio knjigu 'Sveti Dominik u Hrvata'.

Ovu vrijednu antologiju objavljenu na 984 stranica, u utorak su u Dominikanskom samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu svečano predstavili urednici Božidar Petrač i Ante Gavrić, likovni kritičar Stanko Špoljarić te dr. sc. fr. Slavko Slišković.

- Na knjizi smo počeli raditi prije šest godina i htjeli smo je objaviti baš povodom te dvije obljetnice - 800 godina od smrti svetog Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca u hrvatske krajeve. Radilo se poprilično intenzivno jer su mnoge stvari bile nedovoljno dostupne ili potpuno nedostupne. Ima ovdje i arhivske građe, ali i prvi puta objavljenih stihova. To je zaista nepregledno more i kad se bavite takvim stvarima uvijek je veliki izazov. Svjesni ste toga da ćete doživjeti brodolom odnosno nećete moći obuhvatiti sve što ste htjeli - istaknuo je Petrač koji se za antologiju posebno bavio poezijom i prozom s motivima i likom svetog Dominika u Hrvatskoj.

U knjizi je obuhvaćeno sve ono što je o svetom Dominiku, utemeljitelju dominikanskoga reda, nastalo na hrvatskom tlu, od poezije, proze, tekstova raznih biskupa, teologa, povjesničara i kulturologa kao i samih Dominikanaca.

- Bez tih djela ne bi se mogla promatrati gotika, renesansa i kasnija razdoblja. Ona su važna za hrvatsku umjetničku autentičnost - rekao je Špoljarić o izabranim likovnim djelima.

Na predstavljanju je sudjelovao i glumac Dragan Despot koji je čitao ulomke knjige te sopranistica Aleksandra Ćorluka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ante-portas 11.05.2022.

    6 godina rada o nicemu.

  • antimunjenih 11.05.2022.

    Jos nisu objavili podatke od popisa stanovnistva RH ,tko koči da se vidi koliko sad ima katolika ??? Indija i Kina objave u 3 mjeseca  kako to ??? , kome ne odgovara istina ???

  • spirit lamp 11.05.2022.

    I ne zaboravite krizarske ratove, progon vjestica I intelektualaca od inkvizicije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare