To je to što me zanima!

Šesta žrtva ospica: U Srbiji je umrlo četverogodišnje dijete

U Srbiji i u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu za posljednjih pet i pol mjeseci, od listopada do danas, od ospica je oboljelo je 2.896 ljudi...
Vidi originalni članak

Četverogodišnje dijete iz Vranjske Banje šesta je žrtva ospica u Srbiji u posljednjih četiri i pol mjeseca, potvrdio je u petak  Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dijete je preminulo u Kliničkom centru (KC) u Nišu i nije bilo cijepljeno, zaraza ospicama je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom razvoju uslijedila je teška upala pluća.

Direktor KC u Nišu Zoran Radovanović potvrdio je da dijete nije bilo cijepljeno te da je na respiratoru provelo četiri tjedna.

Radovanović upozorava da je i ovaj smrtni slučaj "posljedica kampanje koju su vodili nestručni i nekompetentni ljudi".

"I zato se događaju ovakve stvari", rekao je dr Radovanović za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji i u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu za posljednjih pet i pol mjeseci, od listopada do danas, od ospica je, prema službenim podacima instituta "Dr Milan Jovanović Batut", oboljelo je 2.896 ljudi, a u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 1.448 slučajeva zaraze ospicama.

Najveći broj zaraženih je u dobi do pet godina ili stariji od 30 godina, a u 94 posto slučajeva pacijenti prethodno nisu bili cijepljeni, nepotpuno su cijepljeni ili je njihov status nepoznat.

Najčešće teške komplikacije su upale mozga i pluća.

Jedna od šestero dosad preminulih osoba je medicinski djelatnik.

Idi na 24sata

Komentari 212

  • projekt_venus 04.03.2018.

    To se zove Darwinova nagrada, nagrada za najgluplje koja se dodjeljuje tek nakon smrti. Žao mi je što su žrtve nevina djeca bolesnih roditelja koji zaslužuju tu nagradu.

  • šargopirgasta 02.03.2018.

    Cijepljenje je dvosjekli mač. Ja sam za cijepljenje i cijepila sam svu svoju djecu uredno po kalendaru ali zna se da kod nas dolaze trećerazredna cjepiva sumnjive kvalitete i svaki put sam strepila. Ali toliko hrabra da ih ne cijepim ipak nisam, niti bi se ikad igrala s tim. Ovi roditelji sad mogu lupati glavom o zid zbog krivih odluka

  • stis01 02.03.2018.

    Pa zadnje djete je bilo ono sto je umrlo od salmonele nakon sto je pojelo pokvareno jaje. Zasto jednostavno ne dode zabrana konzumacije jajeta. Od ospica se ne sicam kad je jedno djete umrlo u hrvatskoj. Pa zadnje koje je umrlo bilo je u splitu od gripe koliko se sjecam. Vise je umrlo od gripe nego od ospica i niko nista od tome

Komentiraj...
Vidi sve komentare