To je to što me zanima!

Japan je 2018. imao 9 ubojstava povezanih s vatrenim oružjem. Amerika ih je imala 39 tisuća...

Japan je postrožio svoje zakone o nošenju oružja 2007. godine kada je napadač dva puta pucao u tadašnjeg gradonačelnika Nagasakija i ubio ga
Vidi originalni članak

Napad na bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea šokirao je Japan. Abe je naposljetku podlegao ozljedama i preminuo u bolnici.

Stručnjakinja za sigurnost komentirala je za CNN da će napad zauvijek promijeniti zemlju. 

- Ne samo da je to rijetkost, nego je kulturološki neshvatljivo - rekla je Nancy Snow, direktorica Međunarodnog sigurnosnog industrijskog vijeća. 

- Japanci ne mogu zamisliti kulturu oružja kakva postoji u SAD-u. To je strašan trenutak. Molim se za bivšeg premijera. Kako će ovo utjecati na psihu stanovnika koji se inače slobodno kreću i u socijalnom su kontaktu... Užasava me razmišljati o tome - rekla je i dodala kako je Japan do sada bio "oaza". 

MOTIVI NISU POZNATI Ovo je oružje s kojim je napadač pucao na bivšeg premijera?!

Kako navodi CNN, Japan ima jednu od najnižih stopa kriminala povezanog s vatrenim oružjem zbog jako strogih zakona i kontrola. Prije četiri godine bilo tek devet slučajeva ubojstva zbog vatrenog oružja, dok je u SAD-u te godine bilo čak 39.740 slučajeva. 

Prema japanskim zakonima, vatrena oružja za koja se mogu dobiti dozvole su sačmarica i zračna puška, dok pištolji nisu dopušteni. No, ako stanovnici žele dobiti dozvolu za nošenje oružja, to je dugotrajan i opsežan proces. 

ODMAH SE SRUŠIO VIDEO Trenutak atentata na bivšeg japanskog premijera: Prvim hicem ga je promašio

Ako u Japanu želite kupiti vatreno oružje, prvo morate cijeli dan provesti na nastavi, proći pismeni ispit, a na streljani postići uspjeh od 95 posto. Uz to, treba se proći evaluacija metalnog zdravlja, test na droge, a Japanci rade i vrlo opsežnu kontrolu vašeg života - jeste li kažnjavani, kakvo vam je financijsko stanje, jeste li upleteni u organizirani kriminal, kao i vaše veze s obitelji i prijateljima. 

Prema CNN-u, 2019. godine je u Japanu, zemlji sa 125 milijuna stanovnika, dozvolu za vatreno oružje imalo 310.400 civila. 

Japan je svoje zakone postrožio 2007. godine kada je gradonačelnika Nagasakija Iccha Ita, napadač upucao dva puta u leđa i ubio ga. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • čovik-s-juga 08.07.2022.

    Pa kad u Japanu ne možeš kupiti oružje u supermarketu kao u SAD-u.

  • valjamte popesku 08.07.2022.

    koda ubojice pucaju po zakonima

  • Piver 08.07.2022.

    djabe vam najstrozi zakoni kad i dalje ljudi pucaju...kriminalac ako ima cilj taj ce to pokusat napravit nevezano za bilokakav zakon..

Komentiraj...
Vidi sve komentare