Obavijesti

News

Komentari 7

Japan je 2018. imao 9 ubojstava povezanih s vatrenim oružjem. Amerika ih je imala 39 tisuća...

Japan je 2018. imao 9 ubojstava povezanih s vatrenim oružjem. Amerika ih je imala 39 tisuća...
2

Japan je postrožio svoje zakone o nošenju oružja 2007. godine kada je napadač dva puta pucao u tadašnjeg gradonačelnika Nagasakija i ubio ga

VIDEO

Napad na bivšeg japanskog premijera Shinzo Abea šokirao je Japan. Abe je naposljetku podlegao ozljedama i preminuo u bolnici.

Stručnjakinja za sigurnost komentirala je za CNN da će napad zauvijek promijeniti zemlju. 

- Ne samo da je to rijetkost, nego je kulturološki neshvatljivo - rekla je Nancy Snow, direktorica Međunarodnog sigurnosnog industrijskog vijeća. 

- Japanci ne mogu zamisliti kulturu oružja kakva postoji u SAD-u. To je strašan trenutak. Molim se za bivšeg premijera. Kako će ovo utjecati na psihu stanovnika koji se inače slobodno kreću i u socijalnom su kontaktu... Užasava me razmišljati o tome - rekla je i dodala kako je Japan do sada bio "oaza". 

Ovo je oružje s kojim je napadač pucao na bivšeg premijera?!
Ovo je oružje s kojim je napadač pucao na bivšeg premijera?!

Kako navodi CNN, Japan ima jednu od najnižih stopa kriminala povezanog s vatrenim oružjem zbog jako strogih zakona i kontrola. Prije četiri godine bilo tek devet slučajeva ubojstva zbog vatrenog oružja, dok je u SAD-u te godine bilo čak 39.740 slučajeva. 

Former Japanese Prime Minister Shinzo Abe arrives for his speech in Nara

Prema japanskim zakonima, vatrena oružja za koja se mogu dobiti dozvole su sačmarica i zračna puška, dok pištolji nisu dopušteni. No, ako stanovnici žele dobiti dozvolu za nošenje oružja, to je dugotrajan i opsežan proces. 

VIDEO Trenutak atentata na bivšeg japanskog premijera: Prvim hicem ga je promašio
VIDEO Trenutak atentata na bivšeg japanskog premijera: Prvim hicem ga je promašio

Ako u Japanu želite kupiti vatreno oružje, prvo morate cijeli dan provesti na nastavi, proći pismeni ispit, a na streljani postići uspjeh od 95 posto. Uz to, treba se proći evaluacija metalnog zdravlja, test na droge, a Japanci rade i vrlo opsežnu kontrolu vašeg života - jeste li kažnjavani, kakvo vam je financijsko stanje, jeste li upleteni u organizirani kriminal, kao i vaše veze s obitelji i prijateljima. 

Prema CNN-u, 2019. godine je u Japanu, zemlji sa 125 milijuna stanovnika, dozvolu za vatreno oružje imalo 310.400 civila. 

Investigators work around the scene where former Japanese Prime Minister Shinzo Abe was shot from behind by a man in Nara

Japan je svoje zakone postrožio 2007. godine kada je gradonačelnika Nagasakija Iccha Ita, napadač upucao dva puta u leđa i ubio ga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe