To je to što me zanima!

Sijamskim blizankama glave oblikuju specijalnim kacigama

Liječnici u Velikoj Britaniji su prije četiri mjeseca razdvojili sestre iz Sudana. Djevojčice sada svaki dan nose specijalne kacige koje će im korigirati oblik glave
Vidi originalni članak

Šanse da sijamski blizanci spojeni glavama prežive razdvajanje su jedan naprama deset milijuna. To je uspjelo 15-mjesečnim sestrama Rital i Rigat Gaboura iz Sudana koje su britanski liječnici razdvojili prije četiri mjeseca, piše Daily Mail. Djevojčice sada svaki dan nose specijalne kacige koje će im korigirati oblik glave jer su nakon operacije ostale nesimetrične. Kacige moraju nositi 23 sata na dan i tako još šest mjeseci. Stručnjaci su svaku kacigu izradili po mjeri, nakon što su im laserom skenirali glave i kreirali 3D sliku na računalu. Specijalna kaciga vrši konstantan, blag pritisak na dijelove lubanje koji strše, dok spljoštenim dijelovima glave ostavlja dovoljno prostora za rast. Kacige su napravljene od laganog i trajnog materijala, jedne vrste polimera. Puštaju dovoljno svjetla i djevojčicama ne ograničavaju pokrete.

- Već vidimo razliku - kažu Abdelmajeed (31) i Enas (27), roditelji blizanki.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • blonde 02.01.2012.

    oh, ljepotice male, želim im, svu sreću ovoga svijeta...velika pusa...

  • beebee 01.01.2012.

    prekrasne curice. jako lijepo da je operacija uspjela i da imaju priliku za normalan život. neka im je i dalje sa srećom...!

  • Winergy 01.01.2012.

    Djeca od Čecha

Komentiraj...
Vidi sve komentare