To je to što me zanima!

Silan rast Save: Spašavali platformu za rad na mostu

Zbog visokog vodostaja rijeke Save i izvanrednih mjera obrane od poplave, za promet se zatvaraju prometnice preko oteretnog kanala Sava - Odra
Vidi originalni članak

Zbog visokog vodostaja Save, koji je prouzrokovao plimni val iz Slovenije, radnici na sanaciji željezničkog mosta na zagrebačkom Žitnjaku tražili su pomoć jer je voda u subotu u 9 sati nahrupila na platformu i pomaknula ju za više od jednog metra. Vatrogasci, policija i djelatnici Ureda za hitne interevencije izašli su na teren. Budući da za učvrščivanje platforme sajlama nije bio dostatan vatrogasni čamac, stigla je 50-tonska dizalica s velikim kranom koja je učvrstila pilote na dnu platforme.
- Radimo na sanaciji mosta već neko vrijeme. Danas se Sava digla pa umjesto na obnovi mosta radimo na osiguranju radne platforme. Kad smo ujutro vidjeli da je voda pomaknula platformu odmah smo pozvali pomoć - rekao je jedan od radnika Hidroelektre niskogradnja d.o.o. koja sanira most. Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić rekao je da su u Zagrebu zbog porasta vodostaja Save proglasili redovite mjere obrane od poplava. Do 20 sati vodostaj te rijeke popeo se do 353 centimetra. Husarić ističe da je Sava pod nadzorom te da su sve službe na terenu. Dolazak velikog vodnog vala Save iz Slovenije u Zagrebu se očekuje tijekom sutrašnjeg prijepodneva, te se očekuje da će taj val kroz Zagreb proći bez ikakvih problema. Husarić naglašava da se Sava nije nigdje prelila. U subotu je, prema podacima Ureda za hitne intervencije, palo 27 litara kiše po metru kvadratnom. Sava se izlila iz korita na nekim mjestima. Zbog plimnog vala zatvorile su se prometnice preko oteretnog kanala Sava - Odra, a vodu iz rijeke puštali su u odteretni kanal. Promet je preusmjeren na obližnje nadvožnjake. Kontrolu vodostaja vršila je policija iz helikoptera.
Pri puštanju vode u kanal 1998. godine poginula je djevojka (17). Bila je u automobilu sa susjedom (35). Bujica je odnijela automobil. Susjed se uspio spasiti, a djevojčino tijelo našli su tek nekoliko dana kasnije, par kilometara nizvodno.

DILJEM HRVATSKE POPLAVLJENA SU POLJA I CESTE
Rijeka Sava izlila se iz korita i kod Samoborskog otoka. Bujica je potopila riječnu splav koju stanovnici koriste za prelazak preko rijeke. Ništa bolje nisu prošli ni stanovnici Kenđelovca u blizini Vrbovca, oni nemogu do svojih kuća jer su im ceste poplavljene. Strahuju da im voda ne dođe do kuća.

POPLAVLJENE KUĆE I PODRUMI U MEĐIMURJU
Obzirom na kišu koja još uvijek na međimurskom području ne prestaje padati, u Murskom Središću je zbog visokog vodostaja u subotu u večernjim satima proglašena redovna obrana od poplave. Obilnije je poplavljeno romsko naselje Lončarevo pokraj Podturna, iz kojeg je iseljeno nekoliko romskih obitelji. Iz JVP Čakovca kažu da se javljaju obitelji iz pojedinih mjesta po cijelom Međimurju koje su zatražile pomoć u ispumpavanju podruma u koje ulazi voda, no te probleme u dogovoru rješavaju mjesna dobrovoljna vatrogasna društva. U centru 112 izvješćuju da stanje za sada nije alarmantno i da će se sve polako smirivati ako kiša prestane padati tijekom noći i sutrašnjeg dana.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • gorski1 18.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • TITTO 18.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • TITTO 18.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare