To je to što me zanima!

Silovatelju i ubojici odgodili pogubljenje, donirat će bubreg

Ronald Phillips (40) osuđen je na smrtnu kaznu jer je silovao i ubio trogodišnju kćer svoje djevojke. Želi donirati majci bubreg za života, a sestri srce nakon smrti
Vidi originalni članak

Amerikanac Ronald Phillips (40) u četvrtak je trebao dobiti smrtonosnu injekciju u zatvoru u Ohiju zbog silovanja i ubojstva trogodišnje kćeri svoje djevojke 1993. godine. Guverner John Kasich otkazao ju je 11 sati prije jer Phillips želi dati svoj bubreg majci, piše Daily Mail

- Znam da je ovo nepoznati teritorij, ali ako se drugi život može spasiti doniranjem organa, moramo to dozvoliti - objasnio je Kasich. Također, silovatelj i ubojica želi dati sestri srce nakon što umre. Međutim, bolesna sestra neće ga moći iskoristiti ako bude otrovano smrtonosnim kemikalijama. Novi datum izvršenja kazne je 2. srpnja 2014. godine. 

Kritičari smatraju da će time postaviti presedan koji će koristiti i drugi osuđenici na smrt kako bi izazvali samilost. Pitaju se želi li osuđenik zaista pomoći ili samo dobiti na vremenu. Medicinski etičar Arthur Caplan sa Sveučilišta u New Yorku kaže kako donacija organa nije kompatibilna s ciljem kazne.

- Nije etično zato što je ovaj čovjek silovao i ubio trogodišnjakinju. Ako donira organe bit će to svojevrsno iskupljenje - objasnio je i dodao kako ne želimo od osuđenika raditi heroje. 

Sud u Delawareu dozvolio je 1995. godine Stevenu Sheltonu da donira bubreg majci, iako njegovo pogubljenje nije bilo tako skoro. Godinu dana kasnije odgođeno je pogubljenje kako bi David Larry Nelson dao bubreg bratu. Međutim, bio je prebolestan za operaciju i umro. Drugi zahtjevi bili su odbijeni. Međutim, ovo je prvi puta da se podnio zahtjev za vitalnim organom kao što je srce. 

Anne Paschke glasnogovornica Mreže dijeljenja organa kaže kako je problem s dobivanjem pravog pristanka. Osim što im je teško dati prave informacije, ne može im se vjerovati jer se radi o osobnoj koristi.

Caplan smatra i da je problem s načinom pogubljenja jer bi se trebala izbjeći električna stolica ili smrtonosna injekcija.

Osuđenik Gary Gilmore iz Utaha donirao je oči, bubrege i jetru za medicinsku upotrebu. Međutim, bubrege nisu mogli iskoristiti jer su bili oštećeni mecima.  Dr. Brooks Edwards, šef klinike Mayo, kaže kako se srce nikako ne može upotrijebiti nakon pogubljenja.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • dnyna 20.11.2013.

    Zbog ovakvih slučajeva bi se smrtne kazne trebale provoditi ubrzo nakon 100% -tne presude ,a ne da se godinama čeka pa se i samim time mjenjaju i zakoni koje oni koriste da bi izbjegli kazne !

  • 100KA_1 18.11.2013.

    zarka je zelja za zivotom

  • Arweni@ 18.11.2013.

    Nije trogodišnjakinja nego trogodišnje dijete. DIJETE. Monstrum!

Komentiraj...
Vidi sve komentare