Obavijesti

News

Komentari 62

Silovatelju i ubojici odgodili pogubljenje, donirat će bubreg

Silovatelju i ubojici odgodili pogubljenje, donirat će bubreg
1

Ronald Phillips (40) osuđen je na smrtnu kaznu jer je silovao i ubio trogodišnju kćer svoje djevojke. Želi donirati majci bubreg za života, a sestri srce nakon smrti

VIDEO

Amerikanac Ronald Phillips (40) u četvrtak je trebao dobiti smrtonosnu injekciju u zatvoru u Ohiju zbog silovanja i ubojstva trogodišnje kćeri svoje djevojke 1993. godine. Guverner John Kasich otkazao ju je 11 sati prije jer Phillips želi dati svoj bubreg majci, piše Daily Mail

- Znam da je ovo nepoznati teritorij, ali ako se drugi život može spasiti doniranjem organa, moramo to dozvoliti - objasnio je Kasich. Također, silovatelj i ubojica želi dati sestri srce nakon što umre. Međutim, bolesna sestra neće ga moći iskoristiti ako bude otrovano smrtonosnim kemikalijama. Novi datum izvršenja kazne je 2. srpnja 2014. godine. 

Kritičari smatraju da će time postaviti presedan koji će koristiti i drugi osuđenici na smrt kako bi izazvali samilost. Pitaju se želi li osuđenik zaista pomoći ili samo dobiti na vremenu. Medicinski etičar Arthur Caplan sa Sveučilišta u New Yorku kaže kako donacija organa nije kompatibilna s ciljem kazne.

- Nije etično zato što je ovaj čovjek silovao i ubio trogodišnjakinju. Ako donira organe bit će to svojevrsno iskupljenje - objasnio je i dodao kako ne želimo od osuđenika raditi heroje. 

Sud u Delawareu dozvolio je 1995. godine Stevenu Sheltonu da donira bubreg majci, iako njegovo pogubljenje nije bilo tako skoro. Godinu dana kasnije odgođeno je pogubljenje kako bi David Larry Nelson dao bubreg bratu. Međutim, bio je prebolestan za operaciju i umro. Drugi zahtjevi bili su odbijeni. Međutim, ovo je prvi puta da se podnio zahtjev za vitalnim organom kao što je srce. 

Anne Paschke glasnogovornica Mreže dijeljenja organa kaže kako je problem s dobivanjem pravog pristanka. Osim što im je teško dati prave informacije, ne može im se vjerovati jer se radi o osobnoj koristi.

Caplan smatra i da je problem s načinom pogubljenja jer bi se trebala izbjeći električna stolica ili smrtonosna injekcija.

Osuđenik Gary Gilmore iz Utaha donirao je oči, bubrege i jetru za medicinsku upotrebu. Međutim, bubrege nisu mogli iskoristiti jer su bili oštećeni mecima.  Dr. Brooks Edwards, šef klinike Mayo, kaže kako se srce nikako ne može upotrijebiti nakon pogubljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.