To je to što me zanima!

'Simboli slona, potkove i drugi mogu Vas pretvoriti u zvijeri'

Franjevci u akciji: Plakati pod nazivom 'Znaš li što nosiš' osvanuli su po crkvama diljem Hrvatske. Autor je fra Josip Blažević, ravnatelj Centra "Hrvatski Areopag"
Vidi originalni članak

Slonići, potkove, djetelina s četiri lista, znak mira, pentagram... To su neopoganski simboli koje kršćani ne bi smjeli nositi na majicama i privjescima, upozorava plakat "Znaš li što nosiš?" koji je osvanuo u mnogim hrvatskim crkvama. 

Autor plakata je dr. sc. fra Josip Blažević, ravnatelj Centra "Hrvatski Areopag" koji objašnjava kako je nadahnuće dobio vidjevši neke slične plakate u Poljskoj i Americi. U Zagrebu je vidio medaljice s likom Isusa Krista s jedne strane i Sai Babe s druge. To su bili poticaji da, zajedno s fra Ivanom Bradarićem, urednikom Veritasa, pouči kršćane značenju simbola koje nose. Zamolili su mlade da sami proberu simbole koje njihovi vršnjaci najčešće nose. 

Neki od tih simbola su iz pretkršćanskih kultova, neke je iznjedrio New Age ili ih je preuzeo iz istočnjačkih religija, ali im je pridao novo značenje. Fra Josip objašnjava da se neki simboli koriste u magijskim obredima, kao pentagram ili heksagram. Najopasniji simboli su oni iza kojih stoji sotonski duh, kultura smrti i anarhizam, upozorava Blažević.

- Zlo ne treba tražiti u samim simbolima, nego u duhovnoj stvarnosti na koju upućuju. Ključ će ostati obični metal ako ga netko ne stavi u ključanicu i otključa vrata te oslobodi zvijer koja se iza njih skriva - rekao je fra Josip za Jutarnji list.

Dodaje kako planira objaviti knjigu s barem 100 najpopularnijih simbola rasprostranjenih u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 416

  • lee01 19.05.2012.

    a meni je baš svekrva poklonila plavo oko!!!!

  • user_111301 19.05.2012.

    imao sam priliku vidjet kako čovjek u nevolji moli svećenika za pomoć jer je upao u nepriliku..ovaj ga je otpilio hladnokrvno bez razmišljanja..a taj isti svećenik radi svojoj obitelji četverokatnicu na moru i kupuje stan u zg-u a o autima ne govorim šira robina vozi sve novo, tako da zbog takvih više neidem u crkvu.pomolim se doma

  • BubaSvaba_2 19.05.2012.

    ja sam svojevremeno u srednjoj školi oko vrata na lančiću nosila križić, i u međuvremenu sam od jako dobrog prijatelja dobila na poklon privjesak u obliku potkove s malom djetelinom na rubu, da bi mi vjeroučitelj rekao da nosim boga i vraga zajedno, od uvijek vjerujem u Boga, ali me najviše zabolilo to što sam ispala nevjernik samo zato što sam tu potkovicu vidjela kao LIJEP ukras ne vjerujući u nikave njene "moći"!!!!! Po njihovom ispada da nitko ne smije imati svoj ukus, nego samo nositi križeve oko vrata... ma i ta crkva pretjeruje.... dosadni su već.. u Boga ću vjerovati dok živim, ali neki ljudi u Crkvi kao instituciji nisu normalni....

Komentiraj...
Vidi sve komentare