To je to što me zanima!

Šimić: Poklon žrtvama bitniji je od političkog prepucavanja

Ovogodišnju službenu komemoraciju u Jasenovcu, 22. travnja, bojkotirat će predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, SVNS-a te Saveza antifašista Hrvatske
Vidi originalni članak

Ovogodišnju službenu komemoraciju u Jasenovcu, 22. travnja, bojkotirat će predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća te Saveza antifašista Hrvatske. Zašto nećemo imati samo jednu komemoraciju u Jasenovcu bila je tema emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a, Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Milorad Pupovac rekao je kako su predstavnici naroda žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu dugo nezadovoljni načinom na koji se upravlja i kako se organizira komemoracija u Jasenovcu i što se čini da se u školama, u javnosti, zna o kakvom mjestu je riječ, o kakvom stradanju je riječ i tko je odgovoran za njega.

Rekao je kako su uputili pismo ministru Hasanbegoviću, tražeći sastanak na kojem bi razgovarali o komemoraciji i o tome kako već dvije godine nema Savjeta u kojem sudjeluju predstavnici žrtava. Ministar mi je rekao: ja sam primio pismo, ali prije toga želim Vama objasnit svoje političke stavove.

Osvrnuo se na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: Kada predsjednica govori da netko preuveličava, nitko ne preuveličava više žrtve Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, osim ovih koji negiraju žrtve ustaškog režima.

Sanja Putica rekla je kako u HDZ-u ne znaju zašto je došlo do više paralelnih komemoracija

- Ne vidimo za to nikakvog niti političkog, niti racionalnog razloga. Nadodala je kako nova Vlada ima previše posla da bienergiju trošila na nove ideološke podjele - rekla je.

Nenad Stazić rekao je kako se ovdje ne radi o ideološkom, već o civilizacijskom pitanju. Kazao je kako HDZ ne vidi ono što vide, ne samo predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, nego cjelokupna demokratska civilizirana javnost.

Miroslav Šimić rekao je kako u Mostu smatraju da je komemoracija u Jasenovcu mjesto i prilika da se izrazi pijetet žrtvama te da odluka o nedolasku na komemoraciju nije dobra.

- Komemoracija u Jasenovcu nije ni vrijeme ni mjesto za izražavanje nekad i legitimnog političkog neslaganja. Imamo dovoljno prostora i u Saboru i u javnom prostoru da kažemo što mislimo i ako se ne slažemo s pojedinim postupcima predstavnika vlasti, oporbe ili bilo koga drugog. Nadodao je kako je poklon žrtvama daleko bitniji od svakog političkog prepucavanja - kazao je Šimić. Smatra da se u javnoj komunikaciji stvara napetost, pozivanje i strašenje ljudi, što s ustašama, što sa partizanima i to sve zbog jeftinih političkih bodova.

Na pitanje o tome tko vraća Hrvatsku u prošlost, odgovorio je kako nema nevinih ni sa jedne strane. Nadodao je i to kako ponekad treba prijeći preko nečega što izreknu pojedini nedovoljno inteligentni provokatori samo radi toga da napravimo bolje za hrvatsko društvo.

Pupovac se nadovezao i rekao kako je ovdje riječ o sustavnom i kontinuiranom pokušaju revizije povijesti i relativizacije zločina ustaškog pokreta.

Putica je rekla kako se ispadi pojedinaca pokušavaju nametnuti kao kolektivna frustracija ustaštvom i to je ocijenila poprilično jadnim. Prokomentirala je prvi aktualni sat u Saboru i izrazila žaljenje jer ga je oporba iskoristila za nove političke podjele. Nadodala je kako se HDZ mnogo puta ogradio od ustaštva i da će to činiti i ubuduće.

Pupovac se nije složio.

- Imali ste 10. travnja u Splitu, proslavu jedinice koja se naziva po ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, Rafaelu Bobanu, gdje se pozdravljalo 'Za dom spremni' i tražilo da se taj pozdrav zaštiti zakonom, gdje je bio zamjenik ministra branitelja i zastupnik HDZ-a. Jesu li rekli da to nije u redu? - upitao je Pupovac.

Putica mu je odgovorila kako se zbog ispada pojedinca ne može stigmatizirati cijela postrojba.

Stazić je prokomentirao HDSSB i postrojavanje crnokošuljaša u centru Zagreba, rekavši kako je policija trebala reagirati i sve razjuriti. Kazao je kako HDZ ima ciničan i neiskren stav. 

Idi na 24sata

Komentari 206

  • BožoEs 14.04.2016.

    Zadnji neinteligentni i auto-karikaturni spin HDZ-a glasi: Etno biznismeni se bave nebitnim stvarima. Da! Karamarko i HDZ se ne znaju baviti ničeme osim patološkog nacionalizma, koji oni zovu domoljubljem. Neoustaštvo je samo jedna degenerirana manifestacja te politikantske jalovine.

  • bubleha 14.04.2016.

    Pupovca treba razumjeti. Da se njemu ne priviđaju ustaše, ne bi imao šta raditi.

  • progresivac 14.04.2016.

    SNV, Pupovc, Stazić, SDP čak i od Jasenovca mogu napravit veliki cirkus.

Komentiraj...
Vidi sve komentare