To je to što me zanima!

Sindikalisti o radu nedjeljom: 'To nije zabrana, već regulacija rada nedjeljom i dužnost Vlade'

Regulirati rad, ali i odmor u tjednu, kako je to običaj i tradicija u našoj zemlji. Ustavni sud nije sporio da se to regulira na takav način, odnosno da se odredi dan u tjednu kao odmor
Vidi originalni članak

Premijer je najavio ograničavanje rada nedjeljom, dok Ustavni sud je u više navrata srušio zabranu rada nedjeljom. Postavlja se pitanje hoće li to biti i ovoga puta. 

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je za HRT kako ne bi koristila formulaciju zabranu rada nedjeljom, već regulaciju rada nedjeljom.

- Regulirati rad, ali i odmor u tjednu, kako je to običaj i tradicija u našoj zemlji. Ustavni sud nije sporio da se to regulira na takav način, odnosno da se odredi dan u tjednu kao odmor - rekla je.

- Ono što je Ustavni sud u svojim odlukama osporio su iznimke, odnosno način na koji su one bile prethodno propisane. I zaključio je da način na koji su do sada bili uređeni, dakle, Izmjene i dopune zakona, nisu bile razmjerne, odnosno, neuravnotežene - nastavlja.

Naime, prema trenutnom prijedlogu svega 16 nedjelja bi bilo radno.

- Da se osigura kontinuirana opskrba građanima, gdje je to potrebno, benzinske postaje, zračne luke, autobusni kolodvori. Kiosci i pekarnice također su iznimke, radile bi nedjeljom do 13 sati - rekla je.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je da prodavači koji rade nedjeljom dobiju četiri kune po satu te da treba definirati rad blagdanima.

Mirko Budimir iz Udruge trgovine HUP-a istaknuo je kako plaća radnika isključivo ovisi o poslodavcu.

- Svaki poslodavac isplaćuje plaću, onoliku koliku može, to ovisi o njegovoj produktivnosti. Trgovine isto propadaju, nije baš da sve trgovine rade dobro, primjerice male trgovine se bore na tržištu - rekao je.

 

Uskoro opširnije..

Idi na 24sata

Komentari 17

  • zagraj 20.10.2022.

    Tko želi raditi nedjeljom mora zaposliti više radnika,radni tjedan na zapadu je maksimalno 40 sati,nedjeljom i praznikom treba platiti radnika 50% više,plus jedan slobodni dan ili jedan dan godišnjega više,onda bi to bilo to....tako rade u Austriji....

  • Dovla25 20.10.2022.

    Pa ako u njemačkoj i austriji ne rade trgovine nedeljom može i kod nas.Nečemo umrijeti jedan dan bez trgovine.Tak i tak treba smanjiti kupnju(samo potrebno) jer poslodavci zgrču lovu a radnicima isplaćuju minimalac.

  • Jožek121 20.10.2022.

    Bit će kako nardi pop Bozanić i crkva, jer oni upravljaju i državom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare