To je to što me zanima!

Sindikat biciklista prosvjeduje ispred Poglavarstva i MUP-a

Sindikat poziva sve sudionike da poštuju pravila kako bi pokazali koliko je suludo očekivati njihovo poštovanje bez pravih uvjeta. Prvi prosvjed počinje u 17 sati
Vidi originalni članak

Sindikat biciklista za utorak je u Zagrebu najavio čak dva "Anti-ping-pong" prosvjeda kojima se želi upozoriti na probleme i nelogičnosti s kojima se biciklisti suočavaju u metropoli te potaknuti na njihovo rješavanje. Kako je ova udruga, koja je slične prosvjede organizirala prošlog ljeta, u ponedjeljak najavila na Facebooku, prvi prosvjed održat će se u 17 sati ispred Gradskog poglavarstava na Trgu Stjepana Radića, a drugi sat vremena poslije ispred MUP-a u Heinzelovoj ulici, javlja vecernji.hr.

Riječ je, kako ističu u udruzi, o dvije institucije koje s biciklistima "igraju ping-pong i peru ruke od odgovornosti za besmislena globljenja biciklista". Prosvjed ispred Poglavarstva trajat će do 17.30 sati, a Sindikat okupljene poziva da odande do zgrade MUP-a dođu individualno te uz poštovanje svih pravila.

"Ako na vašoj ruti postoji biciklistička staza - koristite je. Kad staza prestane, pređite na cestu ili gurajte bicikl. Ako nije označen prijelaz na cesti - siđite i gurajte. Ako staze uopće nema, vozite desnim rubom kolnika. Ako trebate pritisnuti gumb na semaforu – siđite s bicikla i pritisnite gumb. Ovaj teatar apsurda bit će zabavan i indikativan koliko je suludo očekivati poštovanje pravila, a da za to nisu stvoreni uvjeti", navode u Sindikatu koji na ovaj način želi pokazati kako poštovanje pravila "bez adekvatne infrastrukture ili poštovanja pravila svih sudionika u prometu" znači ugrožavanje života biciklista.

Sindikat predlaže tri rješenja

Kako bi se stanje popravilo, Sindikat predlaže tri rješenja: hitan početak izgradnje kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima gdje izgradnja staza nije moguća, policijsku zaštitu biciklista koji se voze na kolniku  te izmjenu važećih zakona kako bi se biciklizam poticao, a bicikliste štitilo. 

Idi na 24sata

Komentari 59

  • Udav_1 03.04.2012.

    Ljudi nemojte se svadjat, kako nas vlada stiti, krenusi od cjene benzina pa nadalje, jos malo pa cemo svi voziti bicikle, pa nebumo morali vise brinut, bicikli buju na cesti, a pjesaci na nogostupu i tu je prici kraj,..

  • davidtavare 03.04.2012.

    pa dobro je poznato da se prema biciklistima ponasaju kao da nas nema na cesti sigursnost minimalna, a kad se voziš po stazi odmah kršiš zakon, ali sve je to napravljeno i s razlogom cijene goriva idu gore pa sad se ti vozi biciklom, jer zandarmerija stoji na svakom zavoju gdje ti može izvuci i posljednju kunu iz džepa u ovom slučaju za tih par sto kuna sto bi dao za kaznu bolje cu se voziti autom jer ocito se nista nece napraviti da bi se bar malo zastitio biciklist jer biciklisti ne donose profit samo vozači automobila jbg al' trula nam je država

  • H2O 03.04.2012.

    Da bi se biciklist mogao globiti trebao bi kao prvo biti upoznat sa zakonima a da bi bio upoznat sa zakonima trebao bi polagati ispit za biciklistu a to kad nas nema , znači kako se nekoga može globit ako nemaš uvjete da dokažeš da on treba znati kada je u prekršaju , istina puno biciklista opasno krši pravila u prometu što zna kobno završiti . Uz polaganja biciklističkog ispita rebalo bi uvesti i registraciju bicikala jer bi se , možda , smanjio i broj ukrađenih bicikala .

Komentiraj...
Vidi sve komentare