News

Komentari 59

Sindikat biciklista prosvjeduje ispred Poglavarstva i MUP-a

Sindikat biciklista prosvjeduje ispred Poglavarstva i MUP-a

Sindikat poziva sve sudionike da poštuju pravila kako bi pokazali koliko je suludo očekivati njihovo poštovanje bez pravih uvjeta. Prvi prosvjed počinje u 17 sati

Sindikat biciklista za utorak je u Zagrebu najavio čak dva "Anti-ping-pong" prosvjeda kojima se želi upozoriti na probleme i nelogičnosti s kojima se biciklisti suočavaju u metropoli te potaknuti na njihovo rješavanje. Kako je ova udruga, koja je slične prosvjede organizirala prošlog ljeta, u ponedjeljak najavila na Facebooku, prvi prosvjed održat će se u 17 sati ispred Gradskog poglavarstava na Trgu Stjepana Radića, a drugi sat vremena poslije ispred MUP-a u Heinzelovoj ulici, javlja vecernji.hr.

Riječ je, kako ističu u udruzi, o dvije institucije koje s biciklistima "igraju ping-pong i peru ruke od odgovornosti za besmislena globljenja biciklista". Prosvjed ispred Poglavarstva trajat će do 17.30 sati, a Sindikat okupljene poziva da odande do zgrade MUP-a dođu individualno te uz poštovanje svih pravila.

"Ako na vašoj ruti postoji biciklistička staza - koristite je. Kad staza prestane, pređite na cestu ili gurajte bicikl. Ako nije označen prijelaz na cesti - siđite i gurajte. Ako staze uopće nema, vozite desnim rubom kolnika. Ako trebate pritisnuti gumb na semaforu – siđite s bicikla i pritisnite gumb. Ovaj teatar apsurda bit će zabavan i indikativan koliko je suludo očekivati poštovanje pravila, a da za to nisu stvoreni uvjeti", navode u Sindikatu koji na ovaj način želi pokazati kako poštovanje pravila "bez adekvatne infrastrukture ili poštovanja pravila svih sudionika u prometu" znači ugrožavanje života biciklista.

Sindikat predlaže tri rješenja

Kako bi se stanje popravilo, Sindikat predlaže tri rješenja: hitan početak izgradnje kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima gdje izgradnja staza nije moguća, policijsku zaštitu biciklista koji se voze na kolniku  te izmjenu važećih zakona kako bi se biciklizam poticao, a bicikliste štitilo. 

Najčitaniji članci