To je to što me zanima!

Sindikat: Došlo je vrijeme za promjene u pravosuđu

Stavove članstva sindikalci su prenijeli i ministru pravosuđa, "pri čemu je dogovoreno da će se tijekom siječnja napraviti analiza plaća i usporedba sa stanjem u drugim dijelovima javne uprave
Vidi originalni članak

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika izvijestio je u petak da bi peticija 'uskočkih' službenika upućena ministru pravosuđa mogla biti okidač za pokretanje ozbiljnijih sindikalnih akcija u pravosuđu.

"Male plaće, nepostojanje interesa za rad u pravosuđu i nemogućnost popunjavanja određenih radnih mjesta, uz sada već poslovičnu mantru svih dosadašnjih ministara, uključujući i aktualnog, kako će se položaj pravosudnih službenika riješiti donošenjem novog zakona o plaćama, koji se donosi već 10-tak godina, nagnali su službenike na samoorganiziranje, ali i pojačali njihove zahtjeve prema Sindikatu kako bi se zajedničkom akcijom stanje konačno promijenilo", izvijestio je sindikat.

Podsjećaju da je na sastanku sindikalnih čelnika s članstvom koji je u prosincu održan na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, upućena "jasna poruka da će, ukoliko se nešto brzo ne promijeni, sindikat morati stati uz svoje članove i raspoloživim sredstvima, uključujući i štrajk, izboriti veće plaće ili ostati bez članova".

Stavove članstva sindikalci su, dodaju, prenijeli i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakovićem, "pri čemu je dogovoreno da će se tijekom siječnja napraviti analiza plaća i usporedba sa stanjem u drugim dijelovima javne uprave te temeljem takve analize poduzeti odgovarajuće mjere".

"Ako ministar Bošnjaković može objasniti logiku po kojoj računovodstveni referent u domu umirovljenika ima 10 posto dodatka na uvjete rada, a službenik angažiran na 'uskočkim' predmetima koji prolazi sigurnosnu provjeru 0 posto, molimo ga da to učini, a ako ne, neka konačno nešto promijeni ili će mu zaposleni uskoro zakucati na vrata", upozorio je sindikat.

Jutarnji list u petak je objavio da je pedesetak službenika zagrebačkog Županijskog suda potpisalo peticiju jer se smatraju zakinutima, s obzirom da za razliku od uskočkih sudaca, ne dobivaju nikakve naknade.

"S obzirom na značaj uskočkih predmeta, njihovu zahtjevnost, a često i osjetljivost te činjenicu da su podložni redovitim sigurnosnim provjerama, uskočki suci, kako je propisano zakonom, imaju dodatke na plaću, u prosjeku 2700 kuna mjesečno, kao i beneficirani radni staž, 16 mjeseci za godinu dana rada. No to nije slučaj i sa sudskim službenicima. Oni nemaju nikakve dodatke na svoje ionako male plaće. Radi se o prosječnoj plaći od oko 4000 kuna neto", piše Jutarnji list.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • arimmer 19.01.2019.

    Sindikati su karteli kojima je cilj zastita svoji clanova i eliminacija konkurencije. Pogotovo su stetni sindikati javnih sluzbenika jer ne pregovaraju direktno s poslodavcem nego takodjer s nekim koga placaju porezni obveznici. Kada vidim tvrdnju da ce sindikati nesto rijesiti, preskacem ostatak clanka.

  • NivesG 19.01.2019.

    Sindikati su paraziti u ovom društvu. Nije mi nikada bilo jasno zašto u Konzumu ne postoji sindikat.

  • Lala1808 18.01.2019.

    došlo vrijeme da se ukine pravosuđe jer oni koji su krivi su oslobođeni ili otežu sa presudama sirotinji je svejedno sudili ili ne jer ovakvom kakvo je više malo tko vjeruje

Komentiraj...
Vidi sve komentare