To je to što me zanima!

Sindikat: Končar nije i ne može biti strateški partner Uljanika

Na djelu je plan iscrpljivanja radnika i plan testiranja izdržljivosti radnika koji su umorni, ogorčeni, očajni, iscrpljeni financijski i psihički, bez ikakve nade da će agonija završiti, kaže Cvitić
Vidi originalni članak

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao je u četvrtak Vladu te Upravu i Nadzorni odbor Uljanika da odmah, jasno i nedvosmisleno kažu da Danko Končar i njegova tvrtka Kermas energija nisu i ne mogu biti strateški partner koji može financijski pratiti restrukturiranje to pulskog brodogradilišta.

- S programom restrukturiranja i dalje se igra ping-pong od Uprave do Vlade, od Vlade do Bruxellesa, od Bruxellesa do Vlade i Uprave Uljanika. Strateški partner u programu restrukturiranja Danko Končar nije partner koji može financijski pratiti restrukturiranje Uljanika - istaknula je predsjednica sindikata Marina Cvitić na konferenciji za novinare u Puli.

 Napomenula je kako je Končar već javno rekao da nema namjeru ulagati u Uljanik prvih pet do sedam godina, te da očekuje od Vlade da snosi teret restrukturiranja.

Već ptičice na grani znaju da Europska komisija Končarov program neće prihvatiti

- Uljaniku nije potreban konzultant, njih je i do sada bilo previše. Uljaniku treba partner koji će donijeti svježi novac, a Končar to niti može niti želi. I zato je krajnji rok da Nadzorni odbor i nova Uprava jasno i glasno kažu da se odriču Končara kao strateškog partnera u programu restrukturiranja, jer već ptičice na grani znaju da takav program EK neće prihvatiti - poručila je Cvitić.

Od Vlade i resornog ministra očekuje da, nakon što Uprava i Nadzorni odbor donesu takvu odluku, odmah krenu u realizaciju programa restrukturiranja s drugim strateškim partnerom, s obzirom da, po riječima ministra gospodarstva Darka Horvata, postoje takvi zainteresirani strateški partneri kojima je prvenstveni cilj očuvanje brodogradnje.

- Pozivamo Vladu da izađe s prijedlogom tko je od navodno zainteresiranih strateških partnera sposoban pratiti restrukturiranje Uljanika, kako bi se odmah započelo s realizacijom tog programa restrukturiranja. U protivnom, imamo pravo sumnjati da se radi o igrokazu u kojem sudjeluje Uprava i Nadzorni odbor Uljanika, ali i Vlada, a kojima je konačni cilj stihijsko gašenje Uljanika - izjavila je Cvitić.

  Ovo što je sada na djelu, smatra, nije dorađivanje plana restrukturiranja, već 'plan iscrpljivanja radnika te plan testiranja izdržljivosti radnika koji su umorni, ogorčeni, očajni, iscrpljeni financijski i psihički, bez ikakve nade da će se ova agonija završiti'.

Ako postoji i trunka nade da će Uljanik opstati radnici prekidaju štrajk

 Cvitić poručuje da bi radnici, ukoliko bi postojala trunka nade da će se situacija stabilizirati, da će Uljanik opstati i da će se jednog dana zaostale plaće isplatiti, štrajk prekinuli i počeli raditi, ali nema 'ni tračka svjetlosti'.

 "Ne može se Vlada opravdavati da je Uljanik privatna kompanija. Ako je brodogradnja strateška djelatnost, onda Vlada može i mora pronaći rješenje kako očuvati ovu stratešku djelatnost. Ako pak nije strateška djelatnost, onda neka to nedvosmisleno, jasno i glasno kaže", istaknula je.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Cipelcug 13.12.2018.

    Strateški partner mora imati zdravi novac (a ne novo kreditno zaduženje za brodogradilište). Pojednostavljeno rečeno možeš biti strateški partner ako možeš keširati lovu.

  • kloner111 13.12.2018.

    Interesantno je kako se IDS elegantno izvukao iz čitave priče...

  • zeljkopž 13.12.2018.

    Drugog partnera Uljanik nema zato jer svatko tko sad uđe u priću s Uljanikom naslijedit će i ogromne dugove koji vjerojatno premašuju vrijednost samog Uljanika!

Komentiraj...
Vidi sve komentare