To je to što me zanima!

Sindikat znanosti odbio ponudu Vlade o povećanju osnovice: 'Preispitajte svoja stajališta'

Prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini, stoji u priopćenju sindikata
Vidi originalni članak

Veliko vijeće Sindikata znanosti jednoglasno je odbilo ponudu Vlade o povećanju osnovice za 6 posto od listopada 2022., dodatnom povećanju osnovice od 2 posto u travnju 2023. te predloženim povećanjima materijalnih prava, priopćili su iz Sindikata znanosti u petak poslijepodne. 

Kako navode u priopćenju, smatraju da ponuda Vlade ne odgovara trenutnim ekonomskim okolnostima. 

SASTANAK TRAJAO SATIMA Sindikati i Plenković postigli su dogovor: 'Pregovori su bili puni razumijevanja i poštovanja'

- Ona nije respektirala pad realnih plaća članova Sindikata u 2022., a gotovo sigurno dovodi i do ekscesnog pada realnih plaća u 2023. godini, poništava rezultate mukotrpnog štrajka u sustavu obrazovanja iz 2019. godine te imobilizira sindikate idućih godinu dana. Naime, prihvaćanjem takve ponude sindikati bi se obvezali i pravno i moralno i politički na socijalni mir do rujna mjeseca, neovisno o kretanju cijena i plaća u idućoj godini - stoji u priopćenju. 

- Plaće zaposlenih u ostalim sektorima društva u 2022. godini porast će oko 10 posto, inflacija će iznositi 10,4 posto, a Vladina ponuda osigurava prosječni mjesečni rast plaća u ovoj godini manji od 4 posto. Iduće godine očekuje se rast cijena od 6 posto, a Vlada je ponudila prosječan rast plaća od svega 1,3 posto. S obzirom na neizvjesnosti u idućoj godini, pregovori o daljnjem povećanju osnovice tek u rujnu 2023. potpuno su neprihvatljivi - priopćili su i dodali kako je relevantan rast plaća u javnim službama u idućoj godini ekonomski i društveni imperativ ukoliko "Vlada želi poboljšati i očuvati javne usluge kao jedan od način da se smanji ili zaustavi iseljavanje iz naše zemlje". 

NA SASTANKU I PREMIJER Sindikati: 'Ako se priča večeras ne završi, svi smo u problemu. Očekujemo bolju ponudu Vlade'

- Neodrživo je da javni službenici dvije godine za redom nose natproporcionalni teret krize u uvjetima visokog gospodarskog rasta, sjajnog punjenja proračuna, ali i ostvarenja visokih ekstraprofita u privatnom sektoru. Umanjenjem vrijednosti njihovog rada financiraju državu i društvo.

Stoga Veliko vijeće Sindikata poziva Vladu da još jednom preispita svoja stajališta, osigura usklađivanje plaća u 2023. s rastom troškova života te se obveže na otvaranje pregovora već u travnju 2023., a po potrebi i dodatno tijekom godine u slučaju značajnog rasta cijena - priopćili su. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • dankić 28.10.2022.

    Neradnici koji ništa ne pridonose žicaju veću plaču,zaradite ju pa onda tražite

  • KRADEM ZA BOGATE 😇😇 28.10.2022.

    Bili ste dobri vladi kad ste ponizno odigrali ulogu u plandemiji. Sad nemate podršku nit vlade nit javnosti... Ajmo u štrajk pa radili ste već jedan mj...

  • 03041 28.10.2022.

    Znači Ribić jedan od vodećih neradnika koji nije radio kod privatnika (ne mislim na IT poslovima) buni se što su plaće mizerno (ako jesu) porasle trgovcima, čistačicama po centrima, radnicima na traci. Taj eksta profit o kojem priča radnici nisu nni osjetili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare