To je to što me zanima!

Sindikati obrazovanja tvrde: Vlada je krenula s odmazdom!

Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize, poručuju sindikati i zahtijevaju ostavku Jovanovića i Mrsića
Vidi originalni članak

Vijest da se od 1. kolovoza ove godine prestaje isplaćivati dodatke na plaću učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, neugodno je iznenađenje za sindikate u obrazovanju.

Vlada je krenula s odmazdom, zaključuju i poručuju da Hrvatskoj prijeti desetljeće propadanja. Ministra Jovanovića pozivaju na ostavku.

- Odluka je dokaz kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja Sindikata obrazovanja na ucjene, stoji u priopćenju Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Smatraju da je Vladi od početka namjera bila rezanje u obrazovanju. Tvrde da su sindikati  obrazovanja bili su čak spremni potpisati poseban Sporazum, kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće. Vladi je to bilo neprihvatljivo, smatraju.

- Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj - zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize. Ta je Vladina odluka pogubna za budućnost zemlje, nemoralna je i višestruko nelegitimna, ako ne i pravno ništavna, poručuju sindikati. 

Što se tiče ministra obrazovanja, kažu kako će zapamćen kao jedini koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika. Njegova isprika i suze u očima za njih su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika Sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća, napominju. 

- Tragikomično je obrazloženje ministra kojim izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH. Premijer Milanović je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima.




Idi na 24sata

Komentari 73

  • zdrawe 20.07.2012.

    pa lako im vi iz prosvjete vratite..oodgodite pocetak skolske godine na jedno mjesec dana,mozda i na duze...vidice se odmah rezultati i smjene..makar ionako mislim da ce vladi bit jako vruce u jesen..a mozda i izgore od vrucine,,

  • user_98919 20.07.2012.

    Sada onaj koji je neodgojeno optuživao bivšu vlast da su zločinačka organizacice, sjedi u samom vrhu još veće, udružene zločinačke organizacije , i rukovodi sektorom odgoja i umjesto da se bori za svoj sektor, on se bori protiv tih ljudi u njegovom sektoru!? PA LJUDI, GDJE TOGA IMA JOŠ NA SVIJETU?

  • user_98919 20.07.2012.

    Ja ne razumijem kakav je to problem sakupiti 800000 potpisa na peticiji za referendum o povjerenju vladi? Postavimo štandove pred sve trgovačke centre u HR, idemo od stana do stana i sakupit ćemo i više. TREBA IM POKAZATI TKO JE VLAST U HR. A TKO JE IZABRAN DA SLUŽI!

Komentiraj...
Vidi sve komentare